Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

29. 03. 2024. 16:43 >> 18:42
Čitaj mi:

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ NA ODBORU

Tajni podaci o Đukanovićevim plaćanjima i Ubovićevim vozilima

Predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić, povodom predloga izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI) na saslušanju pred skupštinskim Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, upozorio je da ukoliko se nastavi aktuelni trend podnošenja novih tužbi funkcionalnost tog suda biće dovedena u pitanje.

Sjednici je prisustvovala i direktorica NVO MANS Vanja Ćalović Marković, kao i predstavnici drugih NVO, ali i predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka i Upravnog suda.

"Pojedini organi dostavljaju netačne informacije"

Ćalović Marković je rekla da se često dešavalo da pojedini državni organi ne da ne nedostavljaju podatke, već dostavljaju namjerno lažne, netačne informacije. 

"Recimo, mi tražimo podatke o vozilima određene marke i tipa a oni nam dostave sve sem za Ranka Ubovića. Namjerno ne dostavljaju tačne informacije, iako se one nalaze u bazama podataka. I u tim slučajevima, kada državni službenik namjerno preskoči određene informacije, smatramo da treba da postoje kazne", konstatuje Ćalović Marković. 

Ona je rekla da postoje zloupotrebe prava na slobodan pristup informacijama, kako bi se što više slali zahtjevi a advokati naplaćivali troškove i uzimali novac. 

"Učesnicima u svemu tome motiv nije informacija, nego novac. Treba propisati, kroz izmjene Zakona o upravnom sporu, da sud određuje ko ima pravo na troškove upravnog spora. Na taj način može da se spriječi da se ovo pravo zloupotrebljava. Da sud kaže 'imaš ti gospodine pravo na informaciju ali nemas na troškove postupka". To može da se predvidi i zakonom o slobodnom pristupu informacijama, jer mi treba da štitimo ovaj fundamentalni akt i ovo fundamentalno pravo od zloupotreba. Mislim da na taj način rješavamo problem koji se tiče zloupotrebe prava", rekla je Ćalović Marković. 

Veliki problem je, kazala je, i nepoštovanje kaznenih odredbi, ali i postojanje "poslovne tajne".

"Šampion 'poslovne tajne' su Plantaže i ona gospođa koja je uzimala hiljade i hiljade eura. Oni su odbijali zahtjeve za pristup informacijama pozivajući se na taj pravilnik o poslovnoj tajni, a kada smo tražili taj pravilnik, rekli su nam da je taj pravilnik tajna", ocijenila je direktorica MANS-a. 

Ona je posebno upozorila da se predlogom predviđa da se podacima o porezima može pristupiti samo za aktuelne javne funkcionere, ali ne i za one koji su to bili ranije. Isto važi i za članove njihovih porodica koji ne žive u istom domaćinstvu, kazala je. 

"Često se nekad dešava da čim djeca javnih funkcionera napuste nakon navršenih 18 godina domaćinstvo odmah postaju vlasnici luksuznih stanova. Nema nijednog razloga da podaci o svim javnim funkcionerima i sa njima povezanim licima kada je u pitanju plaćanje poreza ne budu javno dostupni. Ne možemo sada doći do podataka koliko je poreza platio (Milo) Đukanović koji je ovdje obavljao najvažnije državne funkcije a za koga se smatra da je stekao neobjašnjivo ogromnu imovinu. Ako ovaj zakon bude usvojen, ni po njemu nećemo moći da dođemo do tih podataka. O njegovom sinu i drugim, užim članovima porodice, da i ne pričam. Mislim da podaci o plaćanju poreza ne treba da budu tajna", rekla je Ćalović Marković. 

U prošloj godini podnijeto preko 17.000 tužbi

Predsjednik Upravnog suda Miodrag Pešić rekao je da su primijetili jednu negativnu pojavu, a to je povećan broj tužbi zbog ćutanja administracije pred tim sudom.

"Za posljednje tri godine, reći ću vam podatke. U 2021. imali smo 6.600 tužbi, a od toga 35 odsto bilo je zbog ćutanja uprave. Dominantan broj tih tužbi bio je zbog Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Drastičan porast 2022. godine, preko 13.500 predmeta smo imali, a procenat tužbi zbog ćutanja uprave skočio je sa 35 odsto na 52 odsto. U 2023. imali smo rekordnih 17.576 novopodnijetih tužbi. Od toga preko 8.800 tužbi za čutanje uprave povodom Zakona o SPI. A ukupno ih je bilo preko 11.000 zbog ćutanja uprave. Procentualno je preko 67 odsto zbog ćutanja uprave u toj godini", kazao je Pešić.

On navodi da je za prva tri mjeseca ove godine podnijeta 3.131 tužba, a od toga 2.107 tužbi zbog ćutanja.

"Za prvih šest dana marta, podnijeto je 400 tužbi, od čega 313 zbog ćutanja uprave. Imajući u vidu tako alarmantno stanje, u Upravnom sudu smo donijeli plan i program rješavanja tih predmeta. Ako se ovakav trend podnošenja tužbi nastavi, mislim da je dovedeno u pitanje funckionisanje Upravnog suda Crne Gore", rekao je Pešić.

Ministar javne uprava Maraš Dukaj rekao je da su ispoštovane sve procedure tokom javne rasprave.

"Mi smo u komunikaciji sa ekspretima Evropske komisije i kada krenemo u pisanje zakona eksperti su dio te priče. Mišljenje eksperata ukazuje da je ovaj zakon u skladu sa svim principima i tu nema dileme. Ali ako poslanici žele da intervenišu, mi smo spremni da to razmotrimo", kazao je Dukaj.

Poslanik Evrope sad Darko Dragović posebno je upozorio na zloupotrebu prava na slobodan pristup informacijama.

"Ako je nekome cilj da vodi postupak po SPI radi zloupotrebe, to se mora znati. Postoji mehanizam utvrđivanja zloupotreba prava, pa i prava na SPI. Pravo odlučivanja o troškovima treba da ima samo Upravni sud i to je djelotvorna upravosudska zaštita. Ta zaštita nije samo ostvarivanje prava, nego i prepoznavanje zloupotreba. Potrebno je mijenjati zakon o upravnom sporu da bi se proširile nadležnostin Upravnog suda", rekao je Dragović.

"Alarmantne poruke iz Upravnog suda"

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović (ZBCG) rekao je da saslušanje jeste pomoglo da se poveća pažnja javnosti prema ovom zakonu. On je rekao da se nada da će u predstojećem periodu biti definisana najbolja rješenja. 

"Ovakve rasprave služe da dođemo do konkretnih rješenja. Alarmantno je da čujemo, recimo, iz Upravnog suda da može da dođe do kolapsa. Moramo da djelujemo", rekao je Zogović. 

Uoči sjednice, iz MANS-a su kazali da je u pitanju vrlo važan zakon. 

"Skoro četiri godine od kada je NVO MANS u saradnji sa drugim NVO inicirao donošenje ovog važnog antirkorupcijskog zakona, Crna Gora je na korak da konačno dobije propis koji se usklađen sa najboljom međunarodnom praksom i koji će biti od nemjerljive vrijednosti za nastavak borbe protiv korupcije", saopštili su iz NVO MANS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније