Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Beta ]

15. 03. 2024. 11:10 >> 11:09
Čitaj mi:

istraživanje

Mediji u predizbornim kampanjama napadali, spinovali i dezinformisali birače

Targetiranje javnih ličnosti, političara, spinovanje, očigledna i izražena pristrasnost medija te zastrašivanje birača kroz dezinformacije odlika su izbornih procesa u Crnoj Gori i Srbiji, pokazalo je zajedničko istraživanje Raskrinkavanja i FakeNews Tragača iz Novog Sada.

Kako je saopštio glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me, Darvin Murić istraživanje koje je podržao CFI program za razvoj medija obuhvatilo je više izbornih procesa u obje zemlje i novinari dvije faktčekerske platforme analizirali su dezinformacije i dezinformacione narative koji su se u dvije zemlje širili u toku predizbornih kampanja.

"Kada su u pitanju narativi u Crnoj Gori u izbornim ciklusima 2020. i 2021. dominiralo je podizanje tenzija i zastrašivanje birača kroz dezinformacije. Sprega domaćih portala, tabloida iz Srbije i nacionalističkih naloga na društvenim mrežama svakodnevno su objavljivali lažne vijesti o navodnim planovima za izazivanje haosa, nereda i nasilja prije, tokom i poslije izbornog dana", navodi se u istraživanju.

Smirivanje tenzija, kako se dodaje, promijenilo je dezinformacione narative pa su tako izborne procese u 2023. godini odlikovali izražena pristrasnost medija i otvoreno favorizovanje pojedinih kandidata uz jednako otvoreno demonizovanje drugih.

"Primjetno je bilo i ignorisanje većine izbornih lista i kandidata osim onih koje su tabloidi i domaći portali koji svakodnevno kreiraju dezinformacije podržavali ili napadali. Takođe, dezinformativni narativi i izražena pristrasnost bila je vidljiva i u kolumnama pojedinaca koji su davali otvorenu podršku pojedinim kandidatima, a na portalima su predstavljani kao nepristrasni kritičari", navodi se u saopštenju.

Fenomen koji je u Crnoj Gori u predizbornim kampanjama postao svakodnevnica, kako su kazali, su lažna istraživanja javnog mnjenja koja su jeftin i lak način manipulacije.

"Istraživanje je pokazalo da u Srbiji većina dezinformacija i manipulativnih objava koje su se u medijima pojavile tokom prethodne dvije predizborne kampanje potiče od političara iz vladajuće partije ili iz medija privrženih stranci na vlasti. Takođe, istraživanje je pokazalo da je vladajućoj partiji u Srbiji i njoj privrženim medijima znatno lakše da kontrolišu narative koji se plasiraju tokom predizbornih kampanja te da se samim tim ostvaruje i plodno tlo za širenje dezinformacija i manipulativnih sadržaja koji uglavnom ostaju nekažnjeni", navodi se u istražiavnju.

Za predizborne kampanje u Srbiji bilo je karakteristično i da su se osim političkih protivnika na meti medija privrženih vlastima, kao i samih političara vladajuće partije, često nalazile i javne ličnosti koje se otvoreno protive potezima vlasti.

"Mediji u toj zemlji opoziciju su predstavljali kao nesposobnu, izdajničku i nesvjesnu interesa građana/ki, pa se o njoj uspostavljao narativ kroz koji se potenciraju navodni poroci, besposličarenje i bahatost opozicionih političkih aktera", navodi se u istraživanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније