Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

31. 01. 2024. 11:10 >> 11:10
Čitaj mi:

IRENA MARIĆ

Urodinamski aparat ušteda za roditelje i državu

Od kraja novembra, kada je Institut za bolesti djece dobio aparat za urodinamiku, urađeno je oko 26 ispitivanja donjeg urinarnog trakta kod najmlađih pacijenata, kazala je specijalista dječije hirurgije i urologije Irena Marić, koja je i načelnica Odjeljenja za dječiju urologiju.

Objašnjava da je ova dijagnostika jako bitna za procjenu, praćenje i određivanje terapije kod najmlađih sa urološkim smetnjama. Takođe, predstavlja veliku uštedu za državu i za roditelje, jer više ne moraju da odlaze u zdravstvene centre regiona, zakazuju preglede i čekaju.

Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji sa svjetski poznatim hirurgom iz Londona, Imranom Muštakom, raznim obukama i edukacijama, medicinski tim Odjeljenja za dječiju urologiju na čelu sa doktorkom Irenom Marić, obučen je za urodinamska ispitivanja koja se obavljaju svakog četvrtka u IBD-u. Ovo je prvi put da se ova dijagnostika obavlja u Crnoj Gori.

“Mi, nažalost, do sad nismo imali urodinamski aparat, ali zahvaljujući donaciji NLB banke i zaista pokazanoj ne po prvi put društvenoj odgovornosti, uspjeli smo da nabavimo aparat i sada radimo kompletna ispitivanja svakog četvrtka. Za naše najmlađe pacijente je to najveći benefit, a ja mislim i za njihove roditelje, jer više ne moraju da idu u susjedne zemlje i zakazuju preglede i čekaju, i naravno i za naš zdravstveni sistem", kazala je načelnica Odjeljenja za dječiju urologiju u IBD-u u emisiji "TV zdravlje" na Televiziji Crne Gore.

Marićeva naglašava da nabavkom ovog aparata i država ima finansijske benefite jer su troškovi mnogo manji.

Do sada je malom broju djece urodinamika rađena u Kliničkom centru, gdje kabinet nije bio priloagođen djeci, a ostali su dobijali uput za Univerzitetsku kliniku Tiršova u Beogradu.

 “Od novembra mjeseca, bukvalno kad su inženjeri koji su iz Italije dopremili aparat i postavili ga, mi nismo pravili ni dan pauze, odmah smo počeli s urodinomskim ispitivanjem i prilično smo zadovoljni. Do sada smo uradili 26 kompletnih urodinamika sa uroflow-om sa cistometrijom i elektromiografijom”, kaže načelnica u IBD-u.

Informacije o funkciji mokraćne bešike su od presudnog značaja, objašnjava doktorka.

“Dobijamo informaciju o kapacitetu bešike, o njenoj rastegljivosti, ili kako mi to zovemo, komplijansi. Dobijamo informaciju o punjenju kao i pražnjenju bešike i pod kojim pritiskom ta bešika radi”, navodi Marićeva.

Elektromiografija je takođe vrlo bitna jer daje podatke o funkciji spoljašnjeg sfinktera uretre, a koji je oodgovoran za kontrolu mokrenja.

“Znači, indikacije za urodinamiku su široke. Sva djeca koja imaju poremećaj mokrenja, učestalog mokrenja ili otežanog mokrenja i umokravanja. To su djeca koja imaju često urinarne infekcije, koja imaju dokazane patoanatomske opstrukcije, koja imaju neke neurološke bolesti. To su obično pacijenti za cijeli život, djeca rođena sa spinom bifidom, gdje većina ima neurogenu bešiku i naš zadatak je da tu bešiku sačuvamo, da bi čuvanjem bešike i njenom dobrom funkcijom sačuvali i smanjili rizik oštećenja bubrega, što nam je cilj”, objašnjava ona.

Ističe da će samim tim i nefrolozi i urolozi u budućnosti imati manje posla.

Objašnjava da je urodinamsko ispitivanje zlatni standard za utvrđivanje dijagnostike donjeg urinarnog trakta.

“Sama funkcija donjeg urinarnog trakta i poremećaji mokrenja kod djece imaju svoje osobenosti, te se razlikuju od odraslih pacijenata. Naš spektar pacijenata je mnogo širi. Mi imamo malu djecu, u predškolskom uzrastu do adolescenata”, objašnjava doktorka.

Za urodinamičko ispitivanje je veoma važna adekvatna priprema pacijenta.

“Već je oformljen upitnik i osnovni uputi za urodinamsko ispitivanje koje dajemo roditeljima prije dolaska u našu ustanovu. Zahvaljujući njima dijete se upozna sa onim što njega čeka u toku tog dana kada će se uraditi urodinamsko  ispitivanje. Za roditelja je takođe bitno da popriča s djetetom, jer adekvatna priprema djeteta i adekvatna atmosfera su neminovni da i  ispitivanje bude što uspješnije”, objašnjava doktorka.

Urodinamsko ispitivanje sastoji se iz više različitih metoda i testova i prema riječima doktorke apsolutno nije bolno, te da nema razloga za strah ni kod djece, ni kod roditelja.

“Pogotovo kada je riječ o neinvazivnom dijelu urodinamskog ispitivanja. Šta to znači? Dijete spontano sjedi na stolici i mokri u jednu posudu sa jednim rotirajućim diskom gdje se apsolutno prvo putem kompjutera detektuje krivulja adekvatna za svakog pacijenta. Daje nam informacije i o započinjanju mokrenja i o srednjem i maksimalnom protoku, kao i vremenu potrebnom da se postigne maksimalni kapacitet. Ako vidimo bilo kakvu abnormalnost, to nas upućuje da ispitivanje dopunimo sa cistometrijom i elektromiografijom”, objašnjava Marić.

Ona podsjeća da je ova dijagnostika u našem regionu, prvi put počela da se radi 1985. godine kada su pioniri urodinomskog ispitivanja bili profesor, čuveni urolog Petronić i profesor Kralj iz Slovenije.

“Zato je zaista neophodno da idemo u korak sa svijetom, da samo struke i znanje nam budu vodilje jer je to nešto što jedino daje suštinski rezultat”, kaže doktorka.

Zahvaljujući saradnji doktorke Marić sa poznatim, svjetski priznatim stručnjakom, doktorom Imranom Muštakom iz Londona Institut za bolesti djece je već imao više pacijenata iz regiona koji su uspješno operisani u Crnoj Gori.

“Zahvaljujući saradnji sa *Great Ormond Street* bolnicom u Londonu, profesorom Muštakom i profesorom Abrahamom Čerijanom zaista  imamo sad već značajan broj kompleksno izvedenih operacija sa uspješnim ishodom. Imali smo čak i pacijentkinju iz Londona, koja je ovdje operisana", kaže Marićeva.

Tim Instituta da bolesti djece  na čelu sa doktorkom Irenom Marić boravio je u londonskoj *Great Ormond Street* bolnici u Velikoj Britaniji gdje su imali priliku da se usavršavaju i dodatno edukuju. Nakon što je jedna grupa ljekara, instrumentara, anesteziologa I anestetičara završila boravak, u toku su pripreme za odlazak druge grupe.

“Sada nastavljamo, a interesovanje kolega je veliko i proširilo se i na ostale hirurške grane, pedijatrijske medicine, tako da to nas raduje. Timski rad i stalna edukacija su ključni. A onda kad ovako imam uslove da kompletiramo dijagnostiku, to vam je kao kliničaru velika, da kažem, olakšica, jer vi znate da li ste na pravom putu toku liječenja tog pacijenta ili nešto morate da korigujete. To su velike stvari i ovim smo zaista, da kažem, za sad zaokružili priču što se dječje urologije tiče”, zaključila je Marić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније