Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ TVCG ]

22. 01. 2024. 15:38 >> 16:29
1

KRAČKOVIĆ

Raste broj onlajn napada na novinare, problem i niske plate

Stvaranje boljih uslova za slobodu medija, demokratiju i pravo građana na istinite i tačne informacije cilj je Vlade koja neće zatvarati oči pred medijskim izazovima, kazala je danas ministarka kulture i medija Tamara Vujović na događaju posvećenom novinarstvu, koji su organizovali Sindikat medija Crne Gore i ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Sindikata medija ocijenjeno je i da je niska plata i dalje najveći problem novinara, te da je registrovano i 16 napada na novinare i to u onlajn prostoru.

"Tokom prošle godine registrovano je 16 slučajeva napada na novinare i medije. Nije bilo fizičkih napada, ali zato raste broj online prijetnji. Policija i tužilaštvo su procesuirali i riješili dio slučajeva, ali zabrinjava njihovo nereagovanje u nekim drugim slučajevima, iako se prijetnje pojedinim medijima i novinarima konstantno ponavljaju", ocijenio je predsjednik Sindikata medija Radomir Kračković.

Ministarka Vujović je obećala da 44. Vlada Crne Gore neće zatvarati oči pred ovim izazovima.

"Naša poruka je jasna. Čvrsto stojimo uz svoj medijski sektor, i uz vas kao čuvare i one koji stoje u odbrani istine", kazala je Vujović.

Vujović: Pokušavamo da stvorimo što bolju atmosferu za rad medija

Kako je saopšteno iz Sindikata medija Vujović je u uvodnom izlaganju kazala da pokušavaju da stvore što bolju atmosferu za rad medija i podsjetila da je u posljednjim sedmicama prethodne administracije usvojena Medijska strategija za period od prošle do 2027. godine.

Takođe, obećala je da će postupak donošenja seta medijskih zakona biti okončan u drugm kvartalu ove godine.
Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je poručila je da se pravosnažne presude moraju poštovati, ali da tom resoru nedostaju mehanizama za djelovanje, budući da bi se svaki njihov akt smatrao određenom vrstom pritiska na Savjet ili menadžment.

Potpredsjednica SMCG Marijana Camović Veličković pozdravila je što neko iz državne administracije konačno konstatuje da postoji pravosnažna sudska presuda o izboru generalnog direktora RTCG.

„Način na koji je izmijenjen Zakon o nacionalnom javnom emiteru nije dobar, javnost je bila isključena ja na kraju su dva čovjeka, premijer (Milojko Spajić) i nezakonito izabrani generalni direktor, dogovorili model finansiranja“, kazala je ona.

Novinarka Televizije Crne Gore Emina Hodžić Knežević kazala je da je neophodno uvesti odgovornost članova Savjeta, budući da su u prošlosti njihove odluke tu medijsku kuću koštale značajan iznos novca.

Na forumu je bilo riječi i o zastarjelosti Etičkog kodeksa Crne Gore, samoregulaciji, netolerancija nosilaca vlasti na kritiku, ali i učinkovitosti efekata Fonda za medijski pluralizam.

„Ne poštuju se kriterijumi koje je država propisala već se novac daje svima koji konkurišu“, kazala je Camović Veličković.

Ministarka je odgovorila da je Fond dobar model podrške, ali da svakako treba da bude urađena evaluacija koja će pokazati njegove efekte.

Šef Odjeljenja za medije, obrazovanje i kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Stiven Drajkorn kazao je da se, slično novinarima u većini mjesta širom svijeta, crnogorski novinari suočavaju sa raznim izazovima, od niskih plata i loših uslova rada do bezbjednosnih uslova, pa čak i rizika od fizičkog napada.

Novinari, kako je kazao Drajkorn, moraju primati pristojne zarade i moraju se poboljšati uslovi za njihov rad.
On je rekao da Vlada treba da stvori povoljan pravni ambijent za rad medija, a vlasnici medija moraju ispuniti svoje obaveze.

„Kada je riječ o zakonskom okviru, vladini zvaničnici i političari treba da pokažu poštovanje prema novinarima i novinarskim udruženjima pri kreiranju novih zakona. Proces treba da bude transparentan, da uključuje sve aktere i da se izbjegne pregovaranje u zatvorenim krugovima, kao što je bio slučaj nedavno“, kazao je Drajkorn.

Forum za novinare: Gdje je novinarstvo danas organizovan je u okviru projekta "Medijska pismenost za medijske radnike", koji je podržala Ambasada SAD u Podgorici.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније