Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Туфик Софтић

11. 12. 2023. 06:49 >> 06:49

ŠUMSKA MAFIJA

Novi spiskovi i sumnjiva sječa, tužilaštvo da reaguje

Manipulacije sa ogrijevnim drvetom u Rožajama su bile stalna praksa, koja ni sada nije prekinuta, i nova Vlada Crne Gore mora naći način kako da se tom vidu kriminala i korupcije stane na kraj, a da ne budu oštećeni obični građani kojima je ogrijevno drvo stvarno namijenjeno po cijeni od svega devet eura. To je Portalu RTCG kazao dobro obaviješteni sagovornik iz ovog sjevernog grada, koji nam je dao na uvid spisak građana koji su navodno dobili ogrijevno drvo za 2022. godinu. Kako tvrdi, to je neoboriv dokaz da se manipulativne radnje sprovode i dalje, odnosno i poslije 2020. godine.

Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju započelo je opet postupak povodom manipulacija u vezi sa ogrijevnim drvetom u tom gradu. Prvu krivičnu prijavu 2020. godine ODT Rožaje najprije je odbilo.

Po saznanjima do kojih je došao naš portal, tada je napravljena velika materijalna šteta državi Crnoj Gori, a zloupotrebom je umjesto ogrijevnog drveta kroz sanitarnu sječu posječeno osam hiljada kubika najkvalitetnije čamove građe.

I tada je cijena ogrijevnog drveta bila devet eura, dok se cijena kubika oblovine kretala oko stotinu eura. Prostom računicom se može doći do brojke od 800.000 eura, ako se samo radi o oblovini. Kada se oblovina izreže u dasku, onda je cijena kubika 250 eura, a šteta po državu Crnu Goru je dva miliona eura. Sječa je te godine izvršena u mjesecima maj i jun, što znači neposredno prije avgustovskih parlamentarnih izbora na kojima je Demokratska partija socijalista izgubila vlast poslije tirideset godina.

"Ta praksa, nažalost, tada nije prekinuta. To možemo vidjeti iz ovih dokumenata i spiskova za 2022. godinu. To se radilo masovno i ove godine, iako je navodno nekakva komisija Uprave za šume izvršila kontrolu i saopštila da nije našla neregularnosti", kazao je jedan od drvoprerađivača iz Rožaja.

Po njegovim riječima, ta komisija nije provjerila ni trideset odsto teritorije koja je bila označena kao problematična i na kojoj se vršila sječa najbolje građe na račun ogrijevnog drveta.

"Neka ta komisija pokaže zapisnik za odjeljenje broj 37 u Kočinama gdje nema koncesionara, ili neka saopšte šta su pronašli oko kamionskog puta u Kaluđerskom Lazu. Lako je bilo otići na pilane gdje su im vlasnici za najkvalitetniju građu, predviđenu za rezanje u dasku, pokazali da imaju čekić i doznaku, kao i papire za ogrijevno drvo", kaže taj rožajski privrednik.

Prema njegovim riječima, da je komisija provjerila planove, pronašli bi posječeno ne tri hiljade kubika, koliko je bilo predviđeno za ogrijev, nego makar tri puta više.

"Kakav je dokaz čekić? I 2016. godine je u Rožajama pronađen lažni doznačni čekić. Kako možemo biti sigurni da čekić opet nije lažni", zapitao je ovaj sagovornik. 

Ovaj rožajski privrednik smatra da ako je otvorena istraga za 2020. godinu, treba pokrenuti i istragu za više godina u nizu, jer su manipulacije sa ogrijevnim drvetom u Rožajama, kako tvrdi, redovna praksa iz godine u godinu.  

Portal RTCG je pisao da je skoro zaboravljeni slučaj počeo tako što je lugar iz Rožaja Sait Ljajić prijavio inspekciji za šumarstvo neregularnosti, a inspekcija je postupila po njegovoj prijavi.

"Trebalo je da se posiječe 3 hiljade kubika ogrijevnog drveta, a posječeno je osam hiljada kubika čamovine. Ja sam to prijavio, ali sam svuda naišao na zatvorena vrata. To je bila jednostavno privatna država Demokratske partije socijalista, i ja sam već digao ruke od toga. Na kraju sam ja bio oštećen, jer sam suspendovan šest mjeseci. Vidite dokle se išlo, a sve se dešavalo u mjesecima prije izbora na kojima je DPS izgubio vlast poslije trideset godina", kazao je Ljajić Portalu RTCG.

Ovaj lugar koji i dalje radi taj posao juče je našem portalu kazao da za sve što što je tvrdio i što i dalje tvrdi, posjeduje dokumentaciju.

"Ja ne mogu da pričam napamet. Dokumentacija je tu i spreman sam da je pravosudnim organima stavim na uvid. Šta se čekalo skoro četiri godine ne znam, ali ja ću imati satisfakciju za sve ono čemu sam bio izložen nakon što sam slučaj prijavio inspekciji i kada je podnijeta krivična prijava. Ne znam da li mene treba da pozovu iz tužilaštva, ali do sada me nije niko zvao", kazao je ovaj lugar.

Po izvorima Portala RTCG, Uprava za šume je tada dozvolila samo sanitarnu sječu u 90 odjeljenja, ali je od tih 90 odjeljenja, sječa izvršena u samo 30, a zatim je sječena najkvalitetnija čamova građa u 192 odjeljenja. 

Mnogi građani Rožaja bi i ove godine imali šta da kažu i prijave tužilaštvu, kako im je proporučila komisija Uprave za šume, da strah od šumarske mafije u tom gradu nije preveliki.

A 2020. godine, koja je sada predmet istrage tužilaštva, na čelu Uprave za šume je bio kadar Demokratske partije socijalista Nusret Kalač. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније