Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.Л.Б.

06. 12. 2023. 18:56 >> 19:01
1

MINISTARKA NAJAVILA

Država će otvoriti sklonište za žrtve nasilja

U planu rada 44. Vlade je otvaranje skloništa za žrtve nasilja koje će biti u vlasništvu države, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić u emisiji “Budite budni – Pitajte vladu”, na TVCG. Najavila je i otvaranje kriznog centra za žrtve seksualnog nasilja.

Ona je poručila da u toj oblasti država mora da razvije sopstvene mehanizme. U narednom periodu će, kako kaže, biti pronađen i model realizacije tih planova sa preciznim rokovima.

Kako je pojasnila, i krizni centar za žrtve seksualnog nasilja, mora biti u vlasništvu države i država će ga finansirati.

“Skolinište za žene žrtve nasilja je samo jedno od skoloništa koje država mora da ima, pred toga tu su i skloništa za prosijačinje i za muškarce…”, kazala je Nišić.

Plan implementacije svih tih projekata, kako kaže, biće rađen u saradnji sa Ministarstvom finansija.

“Mi moramo podržati civilni sektor koji je do sada radio ono što je radila država”, kazala je Mišić i dodala kako vjeruje će ti planovi biti završeni u mandatu ove vlade.

“Ono što je naš cilj jeste da se u narednom period obezbijedi prostor, a da zajedničkim snagama u saradnji više ministarstava i kroz IPA projekte, donacije i sredstva vlade taj posao realizujemo. Država mora da nađe način da se sa tim nosi, a pomoć civilnog sektora će dobro doći”, poručila je minisatrka.

Uvođenje femicida kao krivičnog djela će, kako kaže, biti i jedan od predloga nove Vlade.

Podsjetila je da je 16 žena za pet godina bilo žrtva femicida u Crnoj Gori.

“Vlada će svim svojim kapacitetima da se bori protiv svakog vida nasilja, pa i nasilja nad ženama. To nije pitanje samo Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali nadam se da ću tu temu nametnuti Vladi kao aktuelnu”, poručila je ministarka Nišić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније