Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

04. 12. 2023. 17:07 >> 17:07

JAKUPI

Važno da dijaspora aktivno učestvuje u popisu

Popis stanovništva ima ogroman statistički značaj, jer predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina i zbog toga je važno da crnogorska dijaspora aktivno učestvuju u tom procesu, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Arben Jakupi.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počeo je juče, a Jakupi je poručio da popis stanovništva ima ogroman statistički značaj.

Taj proces, kako je rekao, predstavlja osnovu za kreiranje strategija u narednih deset godina.

"U tom kontekstu, želimo naglasiti koliko je važno da svi članovi naše dijaspore uzmu aktivno učešće u tom projektu, upisujući sebe i svoje porodice", naveo je Jakupi.

On je kazao da je Monstat omogućio posebnu pogodnost, da jedan član porodice, koji se nalazi u domovini, može popisati sve članove koji trenutno nijesu prisutni.

"Pozivamo vas da preduzmete korake kako biste obezbijedili da svi vaši članovi porodice budu evidentirani u ovom značajnom projektu. Ako imate članove porodice u Crnoj Gori, molimo vas da im proslijedite potrebna dokumenta kako bi ih mogli popisati", naveo je Jakupi.

On je apelovao na one koji nemaju prisutne članove porodice u domovini da delegiraju jednog člana porodice kako bi učestvovao u popisu.

"Vaš doprinos u tom projektu će pomoći da stvorimo preciznu sliku novim ažuriranim demografskim, socijalnim i ekonomskim podacima", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će to rezultirati donošenjem informisanih odluka u vezi sa javnim politikama, resursima i planiranjem razvoja Crne Gore, kao i izgradnji relevantnih strategija za naredni decenijski period.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније