Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Bojana Baranin, TVCG ]

31. 03. 2023. 07:03 >> 07:03

ISELjENICI PORUČILI

"Vlast se dijaspore sjeti samo pred izbore"

Crnogorski iseljenici poručuju da nijesu zadovoljni odnosom koji Crna Gora ima prema njima. Kažu da su uslovi za dobijanje državljanstva rigorozniji u odnosu na zemlje regiona, te da ih se vlasti sjete samo uoči izbora. Kako bi se taj odnos popravio, Uprava za saradnju sa dijasporom organizovala je okrugli sto na kojem se raspravljalo o prednostima koje bi iseljenicima mogla da pruži iseljenička knjižica.

Crnogorski iseljenik, Vladislav Popović, koji već tri decenije živi i radi na Kipru, kaže da naša dijaspora ima najgori položaj u Evropi. Za razliku od Crne Gore, zemlje regiona se, kako navodi, mnogo bolje odnose prema svojim iseljenicima.

"Mi poklanjamo naše državljane susjednim državama.U Hrvatskoj je, recimo, dovoljno da vam lokalni fratar potpiše da ste katolik ivi ćete dobiti hrvatsko državljanstvo. Bosna isto ima mnogo bolji sistem negomi. A mi imamo najgori", rekao je on.

Popović kaže da je dijaspora mnogo uradila za Crnu Goru, a da ni ova, kao ni prethodne Vlade nijesu učinile ništa za svoje isljenike.

"Mi hoćemo da Crna Gora za koju godinu ima miliondržavljana, ne moraju da žive ovdje. Evo vidite da se sad koristi dijaspora iza predsjedničku kampanju. Čim se završe izbori niko neće ni na kafu da nas pozove, ja vam garantujem."

A, koliko je isljenika stiglo u Crnu Goru uoči predsjedničkih izbora iz Uprave zasaradnju s dijasporom nemaju preciznu informaciju.

Pomoćnik direktora, Arben Jakupi, kazao je da u odnosu na podatke od prije dva dana nema novih informacija. Tada je saopštio da je najavljeno osam čarter letova, te da se očekuje dolazak oko 4.000 ljudi.

"Za sada nema značajnijih promjena po tom pitanju.Biće organizovanih dolazaka, ali u onoj mjeri kao što ste mogli da pročitate iz medija", rekao je Jakupi.

Jakupi, kao i učesnici okruglog stola koji je organizovala Uprava za dijasporu, ukazalisu da više od pola miliona naših građana živi van Crne Gore, ali da mali broj njih posjeduje iseljeničku knjižicu. Razlog tome je, kako je poručeno, to što knjižica ne pruža nikakve benefite,već samo predstavlja potvrdu o vezi iseljenika s matičnom državom, što se, kako su zaključili, mora mijenjati.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније