Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Биљана Ровчанин, ТВЦГ

30. 11. 2023. 19:55 >> 19:58

MINISTARKA O ZAKONIMA

Pooštriti kazne za medije koji krše profesionalne standarde

Konferencije o medijskoj pismenosti Evropska unija-Zapadni Balkan održana je u Podgorici. Ocijenjeno je da dezinformacije povećavaju podjele  u društvu i predstavljaju direktan napad na demokratske institucije.

Studije Evropske unije pokazuju da je otpornost na dezinformacije u regionu Zapadnog Balkana uključujući i Crnu Goru i dalje niska.

Razlog su nedovoljna medijska pismenosti nepovjernje u institucije, ali i ograničena nezavisnost i sloboda medija.

“Evropska unija u Crnoj Gori finansirala je Medijski fond za borbu protiv dezinformacija kako bismo ojačali kapacitete medija za provjeru činjenica i izvještavanje o stranom uticaju i manipulaciji informacijama. Važno je i da Crna Gora usvoji set medijskih zakona koji su u skladu s evropskim direktivama, ali još važnije da ta rješenja sprovode nezavisne institucije”, navele je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

I hoće, kaže ministarka kulture i medija Tamara Vujović. Set medijskih zakona koji su pripremile dvije prethodne administracije biće, kaže, dodatno usaglašeni sa evropskim propisima.

“Potrebno je proširiti politike u oblasti označavanja medija koji su pod kontrolom vlasti, pooštriti kazne za one koji krše standarde profesionalnog izvještavanja, davati veću podršku onima koji podstiču medijsku i digitalnu pismenost i ne davati subvencije onima koji nemaju nijedan od vidova samoregulacije”, kaže ministarka Vujović.

Na konferenciji koju je organizovali Evropska unija, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i Globalni registar medija predstavljeni su podaci monitoringa o vlasništvu nad medijima udržavama Zapadnog Balkana.

Izvještaj je pokazao da u Crnoj Gori, po osnovu prihoda, najveći udio na tržištu imaju javni emiteri RTCG i Gradska TV.

Slijede Vijesti i Nova M u vlasništvu Junajtid medija grupe, dnevni list Dan i Radio D plus, te Pobjeda, CDM i Portal analitika, vlasnika Frst fajnenšl grup.

Karakteristično za sve države regiona je da su podaci o vlasnicima medija neažurni i teško dostupni.

“U Crnoj Gori imamo koncetraciju vlasništva nad medijima, ali isto tako imamo kompanije koje su vlasnici medija, ali se ne bave isključivo medijima nego drugim djelatnostima, pa je u tim slučajevima teško definisati da li je riječ o koncentraciji vlasništva”, kazao je Vuk Maraš iz BIRN-a Crna Gora.

Uoči predstavljanja podataka Birna protestovalaje grupa građana zbog mape ekstremista koju je ta organizacija objavila prije godinu i tada, kako tvrde, optužila dvije novinarke i sedam građanskih aktivista za navodni ekstremizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније