Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина/М.Л.Б.

27. 11. 2023. 10:50 >> 10:50
1

MANS POZIVA

Hitno otvoriti istragu protiv direktorice ASK-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da bez odlaganja formira predmet i otvori istragu protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, u vezi sa transkriptima komunikacije sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Iz MANS-a su saopštili da sadržaj komunikacije između Perović i Medenice daje dovoljno osnova sumnje da je Perović počinila više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja, nesavjesan rad u službi, protivzakonit uticaj i podstrekavanje na protivzakonit uticaj.

Oni su kazali da, imajući u vidu da Perović zauzima javnu funkciju od koje se očekuje besprekoran profesionalni integritet, smatraju da su čak i sumnje koje komunikacija sa Medenicom kreira, dovoljne da dovedu u pitanje kredibilitet odluka koje je ASK do sada donosila, ali i sve one koje će donositi.

„Prepiska sa Medenicom je ostavila vrlo malo prostora za sumnju da su dosadašnje nezakonite odluke ASK-a bile posljedica pravnog neznanja Perović, a ne svjesne namjere da se kroz pogrešno tumačenje zakona oslobode odgovornosti najviši državni funkcioneri“, kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su rekli da će, u vezi sa tim, biti posebno zanimljivo vidjeti odluku po inicijativi za provjeru porijekla dijela imovine bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, koji se odnosi na kolekciju skupocjenih satova, a čije donošenje je Perović nedavno najavila.

Kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), gotovo sve odluke u ključnim predmetima provjere imovine visokih državnih funkcionera do sada su donošene u njihovu korist, odnosno oslobađanjem od bilo kakve odgovornosti za kršenje zakona.

„Ćutanje ASK-a i izbjegavanje da postupe po podnijetim inicijativama, ali i odluke donijete suprotno zakonu su do sada bile predmet više presuda Upravnog suda“, kazali su iz MANS-a.

Prema njihovim riječima, kvalitet samih odluka bio je predmet kritika i u posljednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori.

„MANS već duže vremena upozorava na činjenicu da je kredibilitet i profesionalni integritet ASK-a ozbiljno narušen, prvenstveno postupanjem njene direktorice Perović, protiv koje je nadležnom tužilaštvu već podnijeto nekoliko krivičnih prijava“, navodi se u saopštenju te NVO.

Iz MANS-a su ocijenili da je dalji ostanak Perović na toj funkciji apsolutno neprihvatljiv.

„I bio bi jasan znak da Crna Gora i dalje nije spremna da se na adekvatan način suoči sa korupcijom, posebno onom unutar državnih institucija, koja predstavlja najveću prepreku za dalju implementaciju reformi i nastavak evropskih integracija“, rekli su iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније