Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.J. [ Biljana Rovčanin, TVCG ]

24. 04. 2024. 07:28 >> 07:30
Čitaj mi:

PLANOVI

Budžetska inspekcija dobija još operativaca

Tokom hapšenja direktorice ASK-a aktuelizovan je rad budžetske inspekcije. Iako postoji 11 godina, tek prije dva mjeseca počela je da kontroliše korisnike državne kase. I dok u nevladinom sektoru strahuju da će brzi rezultati izostati jer su svega dva budžetska inspektora, iz Ministarstva finansija, pod čijem okriljem funkcioniše ova inspekcija, tvrde da to neće biti problem jer planiraju da povećaju broj inspektora.

Tokom nedavnog hapšenja direktorice ASK-a Jelene Perović javnost je praktično tek saznala da imamo budžetsku inspekciju jer je na osnovu njihovih izvještaja SDT formiralo predmet protiv Perovićeve, koja je osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja.

Budžetska inspekcija, koja radi pod okriljem Ministarstva finansija, formalno međutim postoji već 11 godina ali je tek od februara počela da kontroliše kako korisnici budžeta troše državni novac. U nevladinom sektoru pozdravljaju prve rezultate inspekcije ali problematizuju mali broj inspektora.

Marko Sošić iz Instituta alternativa ističe da je sjajno što je inspekcija počela da radi, ali navodi da u ovom brojčanom i kadrovskom stanju i sa ovim brojem sistamatizovanih izvršilaca, ona ne može ispuniti svoju funkciju.

"U budžetskoj inspekciji je planirano da rade četiri inspektora, što je, pa da su sva ta mjesta popunjena premalo, a popunjeno je tek pola", navodi Sošić. 

Od početka godine pored ASK-a inspekcija je kontrolisala ministarstva zdravlja i evropskih poslova, dok je u toku inspekcijski nadzor u Ministarstvu odbrane i Agenciji za zaštitu konkurencije. I to je tek dio jer je na spisku za kontrolu do kraja godine više državnih i opštinskih preduzeća i institucija.

Inspekcija će ući u Željeznička preduzeća, ToMontenegro, Plantaže, Cedis, Solar gradnju ali i Glavni grad. Za mnogo posla koji im predstoji, saglasni su i u ministarstvu da je neophodno više inspektora.

"U pojedinim inspekcijskim nadzorima, rad inspektora ojačan je kapacitetima iz drugih službi Ministarstva finansija. U proceduri je i priprema zakona koji će budžetskoj inspekciji dati specifična ovlašćenja. Na taj način će se Direkcija za budžetsku inspekciju reorganizovati radi jačanja kadrovskih kapaciteta", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. 

Samo tako u nevladinom sektoru tvrde da se može očekivati da inspekcija bude efikasna i da ostvaruje konkretne rezultate.

"U realnom vremenu, ne godinu dana nakon što se nešto uradi ili kroz izvještaje o reviziji, nego baš u trenutku dok se neka nepravilnost odvija otići i spriječiti i sankcionisati tu radnju", naveo je Sošić. 

Dok se to ne desi rad inspekcije ostaće u sjenci izmedju realnih mogućnosti i očekivanja javnosti, a trošenje novca svih građana iz državne kase bez stvarne kontrole i prepušteno savjesti pojedinaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније