Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

29. 09. 2023. 14:22 >> 14:22
1

KOLIĆ

Skandalozna smjena Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Odluka Vlade o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo skandalozna je iz više razloga, a ujedno potvrđuje razloge medijske harange zbog imenovanja novog direktora Agencije, rekao je Dženan Kolić, razješeni predsjednik Savjeta ACV.

Kolićevo reagovanje prenosimo integralno: 

Vlada Crne Gore je na 67. sjednici donijela Odluku o razrješenju predsjednika i članova Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo. Navedena odluka je skandalozna iz više razloga, a ujedno potvrđuje razloge medijske harange zbog imenovanja novog direktora ACV. Prije svega, na današnjoj sjednici Vlade rasprava o ovoj temi nije postojala, pa samim tim ni razlozi za istu nijesu dati, što je potvrdila i Vlada. Odluka donijeta na ovaj način na sudu će imati za posljedicu naknade štete svim članovima Savjeta, koja će se platiti iz budžeta države.

Nadalje, Vlada na istoj sjednici nije imenovala eventualno novog predsjednika i članove Savjeta, što je dodatno skandalozno i razobličava potpuno namjere Vlade. Naime, razlozi za ovo postupanje Vlade nijesu dio eventualnog propusta rada Vlade, nego vrlo jasne namjere da se Agencija za civilno vazduhoplovstvo dovede u situaciju da funkcioniše bez Savjeta Agencija kao rukovodećeg organa, na koji način se omogućava Zoranu Maksimoviću sadašnjem direktoru Agencije da nastavi sa radom iako je stekao uslove za penziju i obavezan prestanak radnog odnosa. Dakle, i dalje aktuelni direktor Agencije za civilno vazduhoplovostvo Zoran Maksimović stekao je uslove za prestank radnog odnosa po sili zakona iz čl.164 Zakona o radu u kom pravcu je donijeto i rješenje o prestanku radnog odnosa, ali koje je i dalje nije uručeno. Zbog te okolnosti, Savjet ACV je prethodno raspisao konkurs sa izbor novog direktora koju odluku je u međuvremenu donio i dostavio nadležnom Ministarstvu kapitalnih investicija na saglasnost. Sa druge strane, navedeno Ministarstvo ni preko 20 dana nije donijelo odluku da li će dati saglasnost ili ne, a u kom periodu je i dalje aktuelni direktor ACV Zoran Maksimović otišao na odmor, tačnije dan pred sticanja uslova za prestanak radnog odnosa. Kako rješenje o prestanku radnog odnosa po prethodno citiranom članu stupa na snagu danom dostavljanja, to se isto putem redovne pošte Zoranu Maksimoviću nije moglo uručiti u dva navrata jer je na odmoru.

Zbog činjenice što se bližio dan isteka odmora dosadašnjem direktoru Zoranu Maksimoviću koji je stekao uslove za penziju i prestanak radnog odnosa po sili zakona, Vlada je radi sprječavanja nastupanja te situacija na današnjoj sjednici donijela skandaloznu odluku koja će povući krivično pravno odgovornost, te razrješila cijeli Savjet ACV, bez imenovanja novog. Na taj, način Vlada je svjesno dovela ACV u situaciju da nema organ upravljanja, te samim tim da nema predsjednika Savjeta koji bi nakon isteka odmora dosadašnjem direktoru Zoranu Maksimoviću mogao dati nalog da se dostava rješenja o prestanku radnog odnosa istakne na oglasnu tablu ili naloži dostavljanje rješenja o prestanku radnog odnosa na poslu. U ovoj situaciji, bez Savjeta ACV, što je Vlada svjesno propustila da imenuje, Zoran Maksimović, ima mogućnost da se vrati na radnog mjesto direktora i nastavi da opslužuje funkciju direktora ujedno neprimajući rješenje o prestanku radnog odnosa koje je donijeto, ali koje na oglasoj table neće sam sebi naložiti dostavljanje. Dakle, sva medijska haranga u prethodnom periodu je bila upravo zbog zakonitog rada Savjeta ACV, kome se usprotivila određena politička garniture sa željom da zadrži po svaku cijenu na čelu ACV i dalje Zorana Maksimovića iako ima obavezne uslove za prestanak radnog odnosa.

Na taj način Vlada i Zoran Maksimović čine sumnju u pravcu izvršenja krivičnog djela, jer svjesno zloupotrebljavaju položaj nanoseći štetu u vidu naknada razrješenim članovima Savjeta ACV, kao i protivpravnim iskorišćavanjem položaja za produženje nezakonitog rada Zoranu Maksimoviću. Pored toga, postavlja se dodatno pitanje zašto Vlada ovim postupanjem po svaku cijenu na ovoj poziciji čuva koliko može (a ne može dugo) Zorana Maksimovića i da li postoje određeni pravni poslovi koje je Zoran Maksimović potpisao sa nekim od članova Vlada direktno nanoseći štetu državi, ostaje da se razmotri u narednom periodu", rekao je Kolić. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније