Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Тамара Гаврић

01. 09. 2023. 07:15 >> 12:59
1

ŽIVKOVIĆ ZA PORTAL

"Država mora da izradi registar podstanara"

Kraj je avgusta vrijeme kada studenti počinju da traže stanove u gradovima u kojima studiraju, ali skok cijena rentiranja predstavlja veliki problem. Sve je više objava na društvenim mrežama u kojima se studenti žale na odnos cijene i kvaliteta koji nije idealan, te nepotpisivanje ugovora i slično. Dragan Živković iz Udruženja podstanara za Portal RTCG kazao je da je potpisivanje ugovora o rentiranju stana najvažnija obaveza stanodavca, te da studenti nerijetko u ovom periodu od Udruženja traže pomoć i savjet. Istakao je da "sa ovakvim cijena rentiranja, i totalne neuređene oblasti rentiranja stanova, niko nema sigurnost i zaštitu pravnog sistema države".

"Prije svega ogroman je problem što, recimo, u Podgorici imamo samo par njih što minimalno u odnosu na stvaran broj studenata. Podstanarski život je uvijek težak, nezahvalan, stresan. Ako uzmemo u obzir da studente podstanare finansiraju njihovi roditelji sa sjevera ili juga ili iz centralne regije Crne Gore, onda nam je svima jasno o kolikim se tu radi izdvajanjima, pogotovo na današnji dan. Sa ovakvim cijena rentiranja, i totalne neuređene oblasti rentiranja stanova, bez potpisivanja ugovora, niko nema sigurnost i zaštitu pravnog sistema ove države", kazao je Živković. 

Istakao je da je razlika između studenta podstanara i recimo neke podstanarske porodice, samohranog roditelja između ostalog u tome što podstanarske porodice, samohrani roditelji, penzioneri podstanari i ostale najranjivije socioekonomske grupe građana ipak teže dolaze do stana, često i previše imaju dugovanja a nijesu u prilici zarađivati više ili nijesu uopšte u prilici zarađivati. 

Živković je kazao da je kraj avgusta i početak septembra najranjiviji period kada je u pitanju potražnja stanova, te da im se studenti često u tom periodu obraćaju za pomoć i savjet. 

"Upravo je kraj avgusta i početak septembra najranjiviji i najneizvjesniji period za podstanare i svakodnevno svjedočimo ovom problemu jer nam se većinom studenti obraćaju za savjete i slično", kazao je Živković. 

Objasnio je da su između ostalog i zbog toga pokrenuli projekat koji se odnosi na sigurno, priuštivo i subvencionalno podstanarstvo. 

"Projekat Udruženja podstanara Crne Gore" Moj Dom" koji nosi naziv "Sigurno, priuštivo i subvencionalno podstanarstvo" je prvi projekat ovakvog tipa u regionu gdje naše Udruženje pokušava dovesti stvari u red. Kroz ovaj projekat  mi ćemo zakupljivati stanove u ime podstanara i na taj način garantovati sigurnost, priuštivost podstanarstva i njegovo subvencionisanje. Mislim da smo za ove tri godine rada diplomirali na svim mogućim problemima koji svakog podstanara mogu snaći", kazao je Živković. 

Objašnjava da bi kroz taj projekat Udruženje podstanara Crne Gore pružilo savjete i sve usluge kako bi se podstanarstvo odvijalo po zakonima i bez problema i za podstanare ali i za stanodavce.

Ističe da prva i najvažnija obaveza stanodavca jeste da potpiše ugovor o rentiranju stana.

"U ugovoru stoji sve što bi trebalo obezbijediti miran ajde da kažemo poslovan odnos stanodavca i podstanara. Ugovorom se predviđaju svi detalji pod kojima se izdaje stan i takođe pod kojim uslovima može doći do raskida ugovora i do iseljenja. Naknadni zahtjevi i pamet stanodavca u ovom slučaju ne bi mogli promijeniti ništa. Ugovor štiti svaku potpisanu stranu", objasnio je Živković za Portal RTCG. 

Ističe da u Udruženju podstanara svjedoče da se ugovori u devedeset posto slučajeva ne sklapaju pa i, kaže Živković, stanodavci ali većinom podstanari dolaze u probleme i ne tako naivne.

Živković objašnjava da je njihov cilj kao i do sad da dođe do izrade registra podstanara, jer bi se tako znalo, kaže, u kakvim islovima podstanari žive i slično. 

"Cilj i misija Udruženja podstanara od samog početka našeg djelovanja je bio izrada registra podstanara. Tek tada bi znali ko su podstanari u kakvim uslovima žive, kakvo im je socioekonomsko stanje, zdrastveno stanje i slično. Samo tako bismo znali kome opredijeliti i koliko sredstava i raznih olakšica kako bi podstanarstvo postalo za sve priuštivije.  I ponoviću da je Udruženje podstanara već krenulo sa tim projektom i da stvari već sada neće više biti iste. Ali,treba nam zajednička borba, borba Udruženja, borba podstanara i borba studenata. Tako jak front teško države može zanemariti više", zaključuje Živković. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније