Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Слободан Докнић, ТВЦГ

22. 07. 2023. 07:31 >> 07:31

MLADI ROM

Nikšićanin Samson Beriša razbija predrasude

Primjer otvaranja novih vrata i mogućnosti za Rome je i mladi Nikšićanin Samson Beriša koji je izabrao da bude konobar. Kako se snalazi u tom poslu, te kako su ga prihvatili Nikšićani u narednoj priči.

Nasmijan i vedar, ali vrijedan i odgovoran. Sa tacnom u ruci Samson Beriša razbija predrasude. Za kratko vrijeme, mladi Nikšićanin je zavolio svoj prvi posao u životu.

"Prvi dan iskreno nisam znao ni tacnu držati. Prvi mi je posao i učili su me da radim na kasi, kako treba da uslužim goste, kako držim tacnu, kako treba da čistim stolove. Sve su me naučili. Zahvaljujem im se mnogo i menadžerki Jovani, koja je uvijek uz mene i koja mi pomogne šta god da mi treba", priča Beriša.

Želju da nauči i savlada konobarski posao, Samson je pokazao od početka. Odmah se uklopio u kolektiv, a pomoć kolega mu mnogo znači.

"Baš mnogo znači, baš je dobro raditi ovaj posao, komunicirati sa ljudima, uslužiti ljude", naglašava Samson.

Ratko Janjić vlasnik ugostiteljskog objekta kaže da je Samson miljenik kolektiva.

"Mladi kolega Samson se pokazao kao miljenik kolektiva, tako da je vrlo brzo stekao neke osnovne sposobnosti da odgovori svakom radnom zadatku. Onako, kao jedan veseo mladić unio je neku vedru i pozitivnu energiju u kolektiv", kaže Janjić.

Samson je priliku za zaposlenjem dobio preko projekta "Osnaži se, zaposli se", koji sprovodi Centar za afirmaciju RE populacije. Cilj projekta, kroz koji su zaposlenje dobile četiri osobe, je da osnaže mlade Rome i Egipćane u pronalaženju posla.

"Takođe, za cilj je da intezivno radimo na zapošljavanju, jer, zaista, u našoj zajednici postoji mnogo nezaposlenih lica, kao što je u većinskoj zajednici. Ali je romska zajednica zapostavljena po tom pitanju i smatram da je ovaj projekat ispunio svoj cilj", ističe Nardi Ahmetović iz NVO Centar za afirmaciju RE populacije.

Svojim primjerom, Samson se nada da će dati podstrek i ostalim sunarodnicima da pronađu adekvatno zaposlenje. Kod prijatelja i poznanika počinje da primjećuje interesovanje.

"Jedna drugarica me pitala: 'Da li ja mogu ovdje da radim'. Rekao sam joj: 'Naravno da možeš da radiš samo ako voliš ovaj posao da radiš', tj. u šanku da radi. Pitala me je da li je teško, a ja sam joj rekao: 'Koji god posao hoćeš i voliš da radiš, naravno da nije teško'", kaže Beriša.

A kako bi se mladi pripadnici RE populacije odvažili u nalaženju posla, Samson poručuje da im je potrebno da ih većinska zajednica prihvati na bolji način.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније