Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

03. 07. 2023. 15:34 >> 15:33

BARJAKTAROVIĆ LANZARDI

"Crnogorska istraživačka zajednica zrelija i konsolidovanija"

Crnogorska istraživačka zajednica zrelija je i konsolidovanija nego ranije, što dokazuje sve veće učešće Crne Gore u programu Horizont Evropa, kazala je generalne direktorice u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Marijeta Barjaktarović Lanzardi.

Barjaktarović Lanzardi je, sa zamjenicom šefa Jedinice za pridruživanje programu Horizont Evropa En Hegland Morisi, kopredsjedavala sastankom Zajedničkog odbora za istraživanje i inovacije EU i Crne Gore koji je održan u petak u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je istaknuto da je pridruživanje Crne Gore Horizont Evropa programu važna prekretnica u saradnji sa Evropskom unijom (EU) u oblasti istraživanja i ključni faktor za bližu evropsku integraciju države.

Barjaktarović Lanzardi je istakla da je učešće Crne Gore u programu Horizont Evropa veoma važno za istraživački i inovacioni ekosistem u zemlji.

“Sve veće učešće Crne Gore u HE programu je dokaz da je crnogorska istraživačka zajednica zrelija i konsolidovanija nego ranije”, navela je Barjaktarović Lanzardi.

Ona je istakla da će biti uloženo više napora da se iskoriste sve mogućnosti Horizont Evropa programa.

Kopredsjedavajuća EK je poželjela dobrodošlicu predstavnicima EU i Crne Gore i istakla veoma dobre rezultate Crne Gore u programu Horizont Evropa do sada.

Ona je pozdravila tekuće nacionalne napore i reforme u istraživanju i inovacijama i posvećenost Crne Gore da podrži rezultate svojih institucija i istraživača u programu.

Iz Ministarstva su kazali da su ključne teme o kojima se diskutovalo usvajanje i potpisivanje Poslovnika o radu Zajedničkog odbora i detaljnu razmjenu mišljenja o pitanjima koja se odnose na pridruživanje Crne Gore Horizont Evropa program

“Kao što su jačanje i dalja integracija u novi Evropski istraživački prostor (ERA), implementacija principa reciprociteta, kao i kako povećati učešće crnogorskih institucija u Horizont Evropa program”, navodi se u saopštenju.

Naredni sastanak Zajedničkog odbora biće održan u Crnoj Gori naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније