Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

20. 06. 2023. 06:30 >> 16:03
8

EMISIJA "NAGLAS"

Ćorić: Učinili sve da zadržimo doktore; Terzić: Tri doktora dala otkaz

Država je uradila sve što je mogla da zadrži kadar i omogućila uslove koji su jedini bili mogući u ovom trenutku, kazala je u emisiji "Naglas" na TVCG državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić. Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Zoran Terzić kazao je da su do sada tri doktora podnijela zvaničan zahtjev za raskidanje radnog odnosa, te da razlozi nisu navedeni.

"Država je uradila sve što je mogla da zadrži kadar i omogućila uslove koji su jedini bili mogući u ovom trenutku. Kad dobijete u privatnom sektoru platu koja je tri ili četiri puta veća nego u državnoj, onda vi taj trend ne možete da pratite", kazala je Ćorić.

Istakla je da se radi o stručnjacima kojima je želja bila da odu iz državnog sektora.

"Ima ko da nas liječi, to  je sigurno, ali je žal ostala zato što nas napuštaju takvi stručnjaci. I ranije su dolazili ljekari, i dolazili su drugi i to je prosto tako. Nemate vi mogućnost da ograničite nikom da ide da radi privatno. Svakako treba stvarati bolje uslove, zarade mogu još da rastu", kazala je Ćorić.

Terzić kazao je da svaki ljekar ima pravo da bira gdje će da radi.

"U svakom slučaju meni je kao čovjeku i kao ljekaru prioritet rad u KCCG i uvijek bih preferirao da moj rad bude vezan za Klinički centar Crne Gore. Mi do sada imamo da su tri ljekara podnijeli zvaničan zahtjev za raskidanje radnog odnosa. Ni u jednom zahtjevu nije stajao nijedan razlog, a meni je žao za svakog čovjeka koji je napustio KCC“, kazao je Terzić.

Predsjednica Ljekarske komore Crne Gore dr Žanka Cerović kazala je da su javni sektor nekad napuštali mladi doktori te da je sad situacija drugačija.

"Kao ljekar koji 37 godina radu u javnom zdravstvu meni je jako teško da pričam o ovoj temi. Do sada smo imali da napuštaju mladi doktori, sad napuštaju i ljekari sa iskustvom“, kazala je Cerović.

Istakla je da joj je jedna od koleginica kazala da joj pada teško da napusti javni sektor ali da „presije Ministarstva zdravlja ne  može da trpi“.

"Hoću da kažem da je razlog napuštanja bio organizacija od strane Ministarstva zdravlja i zabrana i urušavanje slobode. To je šteta za javno zdravstvo, jer mi tako jačamo privatno zdravstvo“, kazala je Cerović.

Dr Milena Popović Samardžić iz Sindikata sektora medicine istakla je da je Crna Gora trebala da riješi problem opterećenja nemedicinskog kadra. 

"U Njemačkoj 2020. godini radio je 41 doktor iz Crne Gore, a uređena država vodi računa o tome gdje su njihovi radnici stekli znanje. Ono što ja znam po podacima Instituta za javno zdravlje, a to su podaci koji su nepotpuni jer oni prikupljaju samo podatke o ljekarima koji imaju ugovor za stalno, nije došlo do neke ozbiljne promjene u broju ljekara u državnom sektoru. Ali ono što se desilo zdravstvenom sistemu je strašno opterećenje nemedicinskog kadra. To je problem koji je Crna gora trebala da riješi na način da smanji opterećenje koje je već bilo ogromno, a mi smo ga povećale“, kazala je Popović Samardžić.

Objasnila je da se tu radi o snažnom uticaju partijskog uređivanja kadrovskog sistema.

"Govorimo o partijskom uređivanju, onda govorimo o onom drugom nivou korupcije u zdravstvenom sistemu, a to je kadriranje, dodjela specijalizacija i sve su to odluke koje utiču na kvalitet zdravstvene zaštite. I onda imate situaciju da on ili najavi odlazak ili ode. Šest eminentnih ljekara među kojima su neki koji imaju izuzetnu biografiju, u smislu edukacije“, kazala je Popović Samardžić.

Ćorić je kazala da smatra da nacrt bio kojeg zakona ne može da vrši presiju jer, kako je rekla to nije zakon koji je usvojen.

"Mislim da se ovdje radi o zamjeni teza. Što se tiče uslova u tom zakonu, vi znate da ljekari koji mogu da rade u pet, šest ordinacija a dodatno su su optereći u našem sektoru i vi kada pogledate njihove platne liste i ostala lična primanja vidite da oni rade u više nego što može fizičko da se izdrži“, kazala je Ćorić.

Istakla je da plate uopšte nisu male.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније