Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

22. 12. 2023. 14:06 >> 14:08
Čitaj mi:

GODIŠNJE NAGRADE LJEKARSKE KOMORE  

Najbolja zdravstvena ustanova Opšta bolnica Bijelo Polje

Ljekarska komora Crne Gore je na tradicionalnoj svečanosti koja je održana na Medicinskom fakultetu u Podgorici dodijelila godišnje nagrade najboljoj ustanovi, najboljem studentu kao i plakete doktorima za posebne zasluge iz oblasti medicine.

Komisija Ljekarske komore je odlučila da je najbolja zdravstvena ustanova u Crnoj Gori u 2023. godini Opšta bolnica Bijelo Polje.

Predsjednica Ljekarske komore, dr Žanka Cerović uručila je nagradu koja nosi ime “dr Petar Miljanić” direktoru OB Bijelo Polje, dr Kenanu Eroviću.

“Ova ustanova je izuzetnim radom i zalaganjem menadžmenta na čelu sa direktorom, doktorom Kenanom Erovićem i svih zaposlenih pokazala kako se postiže uspjeh nezavisno od spoljnih okolnosti i ograničenja u svakom smislu. Upravo je Komisija za dodjelu nagrada, između ostalog, za Opštu bolnicu u Bijelom Polju, konstatovala da je značajno unaprijedila kvalitet zdravstvene zaštite uvođenjem desetak novih hirurških procedura, značajnim povećanjem broja izvršenih operativnih zahvata i uvođenjem dva nova konzilijuma čime je olakšano ostvarivanje zdravstvene zaštite“, kazala je Cerović uz napomenu da je, uz veliko ulaganje u opremu i unapređenje uslova rada, Opšta bolnica u Bijelom Polju kvalitativno napravila krupan iskorak u crnogorskom zdravstvu.

Godišnju nagradu Ljekarske komore za posebne zasluge iz oblasti medicine koja nosi ime “dr Branko Zogović”, dijele prof. dr Slavica Vujisić i dr Adem Mustafa.

U obrazloženju Komisije za dodjelu nagrade, kako je objasnila dr Cerović, između ostalog se navodi da je riječ o ljekarima sa punim stažom od po četiri decenije koje karakterišu predanost, profesionalnost i odgovornost.

“Rad oba ljekara svjedoči o značaju i doprinosu dva različita profesionalna puta u zdravstvenom zbrinjavanju građana Crne Gore. Prof. dr Slavica Vujisić, radeći kao ljekar i istovremeno gradeći bogatu akademsku karijeru koja svoj izraz ima u edukaciji novih naraštaja doktora medicine, a dr Adem Mustafa, radeći u ambulanti u selu Vladimir, zdravstveno zbrinjavajući stanovnike sa Anamalskog područja koje obuhvata dvadesetak sela i čiji humani rad se decenijama unazad obavlja u nezahvalnim uslovima rada”, obrazložila je predsjednica Ljekarske komore.

Na prijedlog Medicinskog fakulteta u Podgorici, godišnja nagrada najboljem studentu pripala je Božidaru Ćaćiću čija je prosječna ocjena u dosadašnjem dijelu školovanja desetka.

Predsjednica Ljekarske komore je skrenula pažnju na to da je i godišnja dodjela nagrada prilika da doktori još jednom zajednički poruče da Hipokratova zakletva obavezuje od momenta izlaska iz studentske klupe pa do kraja života.

“Biti ljekar je više od profesije, to je poziv na koji se uvijek morate odazvati. Upravo današnji dan i dodjela godišnjih nagrada Ljekarske komore Crne Gore svjedoči o poimanju svetosti ljekarskog poziva koji obavezuje i koji ne poznaje podjele: vjerske, nacionalne, statusne, ne poznaje granice, ne poznaje doba dana, godišnje prilike… Čini mi se da čovjek nema većeg dara od dara da drugom čovjeku uzme bol. Svi mi ljekari smo svjesni tog dara i privilegije da pomognemo svima kojima je naša pomoć potrebna, ali smo isto tako svjesni da izborom ovog poziva postajemo na neki način robovi istog, u kom ne smije i ne može biti mjesta za bilo koje druge interese, motive ili namjere osim humanih”, istakla je Cerović.

Ona se osvrnula i na, kako je rekla, obilježavanje izuzetnog jubileja za crnogorsko zdravstvo, a to je 150 godina postojanja prve bolnice u Crnoj Gori “Danilo I” na Cetinju. Ustanovljenjem ove bolnice Crna Gora se, kako kaže, konačno okrenula od tradicionalne ka modernoj naučnoj medicini.

Cerović je podsjetila da je dr Petar Miljanić bio upravnik bolnice “Danilo I” i autor “Zbornika pravila, propisa i naredaba u sanitetskoj službi Kneževine Crne Gore” koji predstavlja preteču zakonskih propisa iz oblasti zdravstva.

Ona je podsjetila na njegove riječi: “Bolnica je za bolesne ljude i prema tome u nju će se primati bonici, imućni i siromasi, bez obzira na pol, vjeru uzrast i narodnost“.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније