Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Rtcg.me

10. 06. 2023. 12:47 >> 17:03
2

DRUGI PROTEST LjEKARA

"Zdravstveni radnici nezadovoljni, spriječiti odliv ljekara"

Sa drugog protesta Sindikata izabranih doktora Crne Gore koji je održan ispred zgrade Vlade Crne Gore pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12” poručeno je da su zdravstveni radnici nezadovoljni zdravstvenim politikama posljednjih godina, te da je neophodno zaustaviti odliv ljekara.

"Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima. Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara", rekao predsjednik Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) Igor Ljutica

On je kazao da je dobra stvar što se rodio SIDCG i istakao da imaju podršku i drugih zdravstvenih sindikata.

"Poznato je da ovo ne radimo zbog novca, tako da sad očuvanje primarne zdravstvene zaštite stavljamo u prvi plan, a ne zarade kako nam se pripisuje. Mi smo ovdje da zaštitimo naše i vaše zdravstvo dok neko drugi puni svoje džepove", kazao je Ljutica.

Ljekarka Natalija Popović je kazala da je njihova struka ponižena.

"Nova reforma zdravstva trebala je da bude važna, a ona je otežala rad ljekarima i zdravstvenim ustanovama. Strukovna udruženja iz regiona su me zvala i pitala me kako zemlja kandidatkinja za EU može sebi da dozvoli takve promjene. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova, a primarna zaštita je naš temelj", rekla je Popović.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno.

SIDCG se na proteste odlučio nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније