Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

02. 06. 2023. 21:31 >> 21:32
1

"OKVIR" NA RTCG

Zbog stanja u zdravstvu trpe i ljekari i građani

Sindikat izabranih ljekara organizovaće sjutra protest, kako bi ukazali na probleme s kojima se suočavaju doktori primarne zaštite. Predsjednik sindikata Igor Ljutica kazao je u emisiji "Okvir", da zbog sadašnjeg stanja u vezi s platama, ali i zbog preopterećenosti, trpe građani i ljekari, ali i država. Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić kaže da je spremna na razgovor s predstavnicima izabranih ljekara, ali da očekuje od njih strpljenje i realniji pogled na stvarno stanje.

Ljutica je saopštio da glavni zahtjev nije novac, već smanjenje obima posla.

"Mi tražimo primarno da se smanji obim psola i da se jasno do znanja stavi građanima da mi imamo manjak kadra. Mi nemamo vremena da doručkujemo ili ručamo, na pauzama kucamo recepte. Nakon umanjena zarada uslijedilo je nezadovoljstvo, a sad primamo 3-5 više pacijenata u odnosu na ono što je preporuka Fonda. Mi smo fizički sposobni da pregledamo 32 pacijenta", kazao je ljutica.

Kazao je da je opterećenje ljekara kap koja je prelila čašu.

"Mi imamo sada opterećenje, i situaciju da kada dođe pacijent kod ljekara koji ima stariju populaciju ilio pacijente koji svaki dan čekaju, on ima sada ove pacijente i situaciju i dolazi do pucanja sistema", kazao je Ljutica.

Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja kazala je da je godinama radila u zdravstvnom sistemu, te da, dok je bila ljekar opšte prakse, ona i kolege su znale da prime i do 100 pacijenata dnevno.

"Mi smo ranije primali i do 100 pacijenata, sve smo stizali, nije bilo listi čekanja, a bilo je manje kadra nego sad", tvrdi Ćorićeva.

Kada se sprovodila reforma, smatra ona, bila je zamišljena dobro ali u praksi nije zaživjela.

"Izabrani ljekar nije dobio status koji mu pripada. Administrativni posao nešto je što dodatno opterećuje taj dio, i zalažemo se da se medicinska sestra makar dijelom uključi i oklakša ljekaru", saopštila je Ćorićeva.

Ona je navela da Vlada pregovara iskjučivo sa reprezerntativnim sindikatima, ali da su spremni da pregovaraju sa svima.

Natalija Petrić ispred strukovnog Udruženja ljekara kazala je da su izabrani ljekari trebai da budu prepoznati kao nosioci zdravstvenog sistema, ali da su preopterećeni.

"Reforma jeste počela 2005. godine. Tu je istaknuto da pacijenti imaju mogućnost da odaberu izabranog ljekara. Izabrani doktori gubili su na svom značaju. Trebali smo da budemo prepoznati kao nosioci zdravstvenog sistema. Mi smo rudari zdravstvenog siistema, neko ko treba da filtrira pacijente i da brine o njima, ali to se ne dešava jer smo postali preopterećeni", kazala je Petrićeva.

Kaže da su pomenute probleme registrovali u praksi.

"Ukazivali smo na porobleme u administartovnim dijelima, i dobijali smo dodatne administartvivne namete. Nadam se ćemo naći model. Mi ne želimo samo novac, dobili smo povećanje koeficijenta, i to poštujemo i to smo zaslužili. Pacijenti neće biti zadovoljni ako mi ne možemo da im se posvetimo", kazala je Petrićeva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније