Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

29. 05. 2023. 10:52   >>  10:51 1

PODACI CZIP-A

Pelikani ipak gnijezde na Skadarskom jezeru: Prebrojano 165 odraslih i 32 ptića

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) tokom vikenda je na Skadarskom jezeru prebrojao 165 odraslih jedinki pelikana i 32 ptića.

U okviru šestog međunarodnog cenzusa pelikana, koji se sprovodi u okviru Grčke, Albanije i Crne Gore, po tradiciji su posjetili najvažnija mjesta za kudravog pelikana u Crnoj Gori: Skadarsko jezero, Ulcinjsku solanu i Šasko jezero.

Cilj cenzusa je, kako ističu iz CZIP-a, precizno utvrditi brojnost zapadne populacije na Balkanskom poluostrvu, koju dijele pomenute zemlje.

"Prethodna godina bila je katastrofalna za ovu vrstu koja je nakon decenijskog napora za njeno očuvanje i uspjeha koji su pratili priču, čak dva puta potpuno potjerana sa svojih gnijezda usled uznemiravanja, kasnije i stradanja od ptičijeg gripa. Pripreme za ovogodišnji cenzus nagovještavali su da će obilazak terena obilježiti muk i zabrinutost za ovu vrstu. Pelikani dvije godine nisu gnijezdili na postavljenim platformama, koje su prihvatili još 2014. i koji su održavani, ali i prošireni, što je obezbijedilo rast populacije", navode iz CZIP-a.

Međutim, ističu da je jučerašnji dan unio optimizam i radost kada je u pitanju ova vrsta jer su ornitolozi zajedno sa predstavnicima službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero, evidentirali dvije lokacije na kojima ova ptica gnijezdi.
"Jedna je tradicionalna – Pančeva oka, i to na prirodno plutajućem ostrvu takozvanom „arbunosu“, gdje je locirano pet gnijezda. Druga, puno veća kolonija otkrivena je na južnoj strani jezera na kamenitom ostrvu Mali Moračnik gdje do sada nije zabilježeno gniježđenje", dodaju.

Na novookrivenoj koloniji registrovana je većina ptica sa 17 gnijezda u kojima se nalaze mlade ptice od ove godine, i koje su različite starosti.

"Zatekli smo ptiće i mlade jedinke, od onih koji su stari od 10-15 dana do onih koji su stari preko dva mjeseca, što ukazuje na to da je kolonija već neko vrijeme bila na ovom lokalitetu! Pelikani, za razliku od platformi na kojima su gnijezdili sami, ovo ostrvo dijele sa velikim kormoranom koji takođe ima koloniju na ovom lokalitetu", saopštili su iz CZIP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније