Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

28. 05. 2023. 09:34   >>  09:34

MINISTARSTVO KULTURE O CNP

"Smjena direktora zbog uslova za penziju"

Smjena direktora u Crnogorskom narodnom pozorištu Marka Baćovića izazvala je oprečne reakcije kod zaposlenih u ovoj instituciji kulture. U Ministarstvu kulture i medija naglašavaju da je Baćoviću direktorska funkcija prestala isključivo u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o kulturi.

U resornom ministarstvu ističu da je funkcija prestala isključivo u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o kulturi, jer je 28. februara 2023. godine navršio 66 godina života uz ostvarivanje preko 15 godina staža osiguranja, čime su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

"Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu i bezuslovno u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzima mjere i radnje, kojima se obezbjeđuje zakonit rad ustanova, što potvrđuje i ovaj primjer. Članom 47 stav 1 Zakona o kulturi propisano je da direktora, poslovnog i umjetničkog direktora javne ustanove, čiji je osnivač država, imenuje Vlada, na predlog Ministarstva. Članom 25 stav 1 tačka 3 Zakona o kulturi propisano je da direktor ustanove može biti razriješen prije isteka mandata ako ispuni neki od uslova propisanih zakonom za prestanak radnog odnosa po sili zakona, dok je članom 163 stav 1 tačka 1 i članom 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, propisano da po sili zakona radni odnos prestaje kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja", tvrde u u Ministarstvu.

Sindikat nacionalnog teatra tražio je da Ministarstvo i Vlada preispitaju odluku i spriječe, kako su naveli u otvorenom pismu upućenom nekoliko dana nakon razrješenja Baćovića, dalje narušavanje funkcionisanja i ugleda pozorišta.

Smatraju da je nedopustiv odnos nadležnog ministarstva prema instituciji, te da nije bilo ozbiljne evaluacije postignutih rezultata.

"Donose se ishitrene odluke koje se ne baziraju na kriterijumima struke i potrebama ustanova, i to na krajnje nestransparentan način. Naše reagovanje nije odbrana dosadašnjeg direktora, niti napad na nova imenovana lica, već apel struke i svih onih ljudi koji pozorište čine, da se ovako krupne odluke i rješenja moraju donositi u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijumima, u odnosu na realne potrebe institucije i reference svakog potencijalnog upravnika pozorišta, kako poslovnog, tako i umjetničkog", naveli su u otvorenom pismu naveli koje je potpisao predsjednik Sindikata Mihailo Caušević.

Na žalost, dodaju, svjedočili su, u ne tako davnoj prošlosti, da je došlo do degradiranja i unižavanja institucije izborima direktora pozorišta koji nisu zadovoljavali ni elementarne stručne i profesionalne reference

U Ministarstvu kulture ističu i da im se tokom Baćovićevog upravljanja nacionalnim pozorištem niko od zaposlenih nije obraćao da ukaže na eventualne zloupotrebe.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније