Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

К. Ј.

28. 03. 2023. 12:26 >> 12:46
2

AMNESTI O CRNOJ GORI  

Bez kazni za ratne zločine, torturu i napade na novinare

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnal” objavila je izvještaj za ovu godinu u kome upozorava da u Crnoj Gori i dalje postoji nekažnjivost za ratne zločine, torturu i napade na novinare.  

“Policija nije adekvatno reagovala na nasilje u porodici. Verbalno zlostavljanje i prijetnje diskriminisanim grupama pogoršale su etničke podjele koje postoje”, navodi se u dokumentu.

Piše da su dva premijer svrgnuta glasanjem o nepovjerenju, što je izazvalo političku krizu. 

“Održani su masovni protesti u kojima su građani tražili vanredne parlamentarne izbore, funkcionalan Ustavni sud i promjenu zakona kojim se ograničavaju predsjednička ovlašćenja”, ističe se u dokumentu.

U dijelu dokumenta koji se odnosi na torturu, piše da je Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture ponovio dugogodišnju zabrinutost u vezi sa uslovima i pravima pritvorenika u policijskim pritvorima i zatvorima.

 “Kao i zabrinutost u vezi izostanka nezavisnih istraga o zlostavljanju. Pet policajaca je optuženo da su 2020. godine mučili osumnjičenog Marka Boljevića kako bi izvukli priznanje, a policijski inspektor je kasnije na sličan način optužen zbog takvog postupanja prema Boljeviću i Benjaminu Mugoši”, precizirano je u izvještaju.

Napominju da su bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić privedeni zbog sumnje za korupciju.

“Specijalni državni tužilac uhapšen je u decembru zbog zloupotrebe službenog položaja. Evropska komisija je u oktobru pozvala Crnu Goru da primijeni zakone koji jačaju nezavisnost, integritet, odgovornost i profesionalizam pravosuđa”, ističe se u izvještaju u koji je Portal RTCG imao uvid.

Sloboda izražavanja

 Amnesti navodi da je prijavljeno 25 napada na novinare.

“Vlada je u septembru zatražila pomoć od stranih stručnjaka u ponovnoj istrazi istorijskih slučajeva, uključujući i ubistvo Duška Jovanovića, urednika lista Dan 2004. godine. Vrhovni sud je naložio ponovno suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, nakon što je ukinuo osuđujuću presudu iz 2020. godine za navodno učešće u trgovini drogom”, piše u dokumentu.

Kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama, čak dvije žene su ubili njihovi partneri ili bivši partneri.

“Jedna od njih je bila hospitalizovana i prijavila je policiji nasilje koje je počinio njen suprug. Komitet UN protiv torture već je dovodio u pitanje nizak nivo krivičnog gonjenja i blage kazne u slučajevima nasilja u porodici”, piše u izvještaju.

Žene aktivne u javnom životu bile su, kako je ocijenjeno, podvrgnute mizoginom zlostavljanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније