Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj./M.V.

01. 10. 2024. 13:43 >> 14:15
1

AmnestI internešnal

“Slovenija, Crna Gora i Portugal ne smiju pomoći isporuku eksploziva u Izrael”

Amnesti Internešnal poziva Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod pod portugalskom zastavom, MV Kathrin, da pristane u njihove luke zbog jasnog rizika da bi taj teret mogao doprinijeti ratnim zločinima u Gazi.

Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra spoljnih poslova, MV Kathrin nosi eksplozive namijenjene Izraelu.

“Namibijske vlasti su u avgustu odbile da brod uđe u svoju glavnu luku, naglašavajući da njegov operater tvrdi kako teret uključuje osam kontejnera RDX Hexogen eksploziva koji su namijenjeni za Izrael”, navodi AI.

Kako se navodi, izjava kancelarije slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova sugeriše da brod putuje ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Koper, gdje bi trebalo da istovari teret. Nije jasno kako će teret dalje doći do Izraela.

„Smrtonosni teret za koji se vjeruje da je na brodu MV Kathrin ne smije stići u Izrael, jer postoji jasan rizik da bi taj teret doprinio ratnim zločinima protiv palestinskih civila”, kazala je šefica Amnesti Internešnal Slovenija Nataša Posel.

„Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze sprečavajući MV Kathrin da prenese vojne zalihe u Izrael kroz svoju luku. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i da ne olakšavaju nezakonit transfer“, dodala je ona.

Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Amnesti je dokumentovao opsežne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane u najnovijem eskalaciji sukoba u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama korišćenjem različitih vrsta oružja. Istraživanje je, kako navode, pokazalo da je izraelska vojska koristila eksplozivne naprave za direktne napade na civile i civlilne objekte, kao i indiscriminantne napade u Gazi, dok je blokirala humanitarnu pomoć i kolektivno kažnjavala Palestince tokom prethodne godine.

“Države koje nastavljaju da prenose oružje u Izrael stoga djeluju protiv svojih obaveza prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i moraju djelovati hitno kako bi spriječile sve takve transfere”, saopštili sui z Amnestija.

Pored toga, kao države potpisnice Sporazuma o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija su se obavezale da će uspostaviti najviše moguće zajedničke međunarodne standarde za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem radi smanjenja patnje ljudi. Kao zastavna država, naglašavaju u AI, Portugal ne smije koristiti svoj brod za prenos eksploziva ili mora ukloniti svoju zastavu kako bi spriječio pomoć u transferu.

„Amnesty International zahtijeva hitni embargo na oružje za Izrael i oružane grupe u Gazi zbog njihovog korišćenja oružja za izvršenje ratnih zločina i drugih ozbiljnih povreda. Svaka država koja svjesno prenosi oružje stranama u ovom tekućem sukobu, uključujući i tranzit brodova koji prevoze oružje i eksplozive, rizikuje kršenje svoje obaveze da ne podstiče, pomaže ili asistira u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiu olakšati nijedan takav transfer oružja u Izrael“, izjavila je Nataša Posel.

MV Kathrin je krenula sa teretom iz vijetnamske luke Hai Phong 21. jula.

Na 24. avgust, namibijske vlasti su poništile prethodno data odobrenje da uđe u glavnu luku Namibije, naglašavajući informacije od operatera broda da dio eksploziva na brodu ide za Izrael. Ova odluka je bila zasnovana na zabrinutosti zbog potencijalne saučesništva u ratnim zločinima u Gazi. MV Kathrin je planirao da pristane u namibijskoj luci Walvis Bay 25. avgusta.

31. avgusta, specijalna izvjestiteljka UN-a za okupirane palestinske teritorije, Francesca Albanese, izjavila je da su osam kontejnera eksploziva na brodu MV Kathrin "vjerovatno ključni sastojci za avionske bombe i rakete" koje koristi Izrael protiv Palestinaca. Albanese je pozvala druge države da spriječe brod da pristane u njihove luke.

"Države moraju poštovati svoje pravne obaveze prema zajedničkom članu 1. Ženevskih konvencija i odmah obustaviti sve transfere oružja u Izrael", zaključuju iz Amnestija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније