Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tufik Softić ]

19. 03. 2023. 07:12   >>  18:50 2

"SKADAR NA BOJANI" U BERANAMA

Penzioneri na stanove čekaju 15 godina, bivši funkcioneri potrošili nenamjenski 240.000 eura

Penzioneri u Beranama na izgradnju 12 stanova čekaju deceniju i po, od kada su lokalni funkcioneri vlasti koja je formiranja 2006. godine potrošili nenamjenski 240.000 eura opredijeljenih za izgradnju te zgrade.

Da li će i ko nadoknaditi ta sredstva i kada će zgrada početi da se gradi, pitanje je koje iz Udruženja penzionera Berane godinama uporno postavljaju.

Iz tog udruženja kažu da definitivno imaju dokaze da su Fond PIO i Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja odavno opredijeli 220.000 eura za izgradnju zgrade za penzionere sa 12 stanova, ali da se ne zna gdje su ta sredstva 2009. godine završila. 

“Brojni naši članovi još nijesu riješili stambeno pitanje. Zato zahtijevamo da se intenziviraju aktivnosti u pravcu izgradnja planiranog objekta za stambeno zbrinjavanje penzionera. Iz Vlade smo dobili dokaze da je novac za realizaciju ovog projekta uplaćen na račun Opštine Berane”, kaže Milanka Radenović, predsjednica jednog od dva udruženja penzionera u Beranama.

Iz lokalne uprave su ponovili da je Vlada usvojila izmjene i dopune DUP-a "Lijeva obala Lima", čime su stovrene mogućnosti da se na lokaciji preko puta zgrade gimnazije krene sa izgradnjom zgrade namijenjene penzionerima. 

Predsjednica Udruženja penzionera kaže da se traži način da Opštine iznađe mogućnost za povraćaj sredstva koja su opredijeljena za izgradnju zgrade za penzionere.

"Predstavnici penzonera su prošle godine imali sastanak sa čelnicima Opštine koji su nas uvjerili da imaju iskrene namjere da iniciraju izgradnju stambene zgrade za potrebe beranskih penzionera. Međutim, još nema nekih konkretnih poteza. Mi tražimo da se to ubrza i da se izvši povraćaj sredstava za ove namjene koje je neko očigledno nenamjenski potrošio prije 15 godina. I to je, naravno, problem. Kako nadoknaditi ta sredstva”, kaže Radenović.

Iz ovog udruženje penzionera naglašćavaju da im Specijalno tužilaštvo još nije odgovorilo da li je optužnicom protiv bivših funkcinera Demokratske partije socijalista iz ovog grada obuhvaćen i predmet koji se tiče "zagubljenog“ novca namijenjenog za izgradnju zgrade za penzionere. 

„Obezbijedili smo materijal i ustupili sve podatke kako bi krivična prijava koja je podnijeta protiv bivšeg gradonačelnika i drugih funkcionera iz Demokrataske partije socijalista bila potkrijepljena dokaznim mterijalom i u slučaju novca za zgradu za penzionere“, kaže Radenović.

Ona napominje da udruženje na čijem je čelu neće odustati ni od izgradnje zgrade, ni od otkrivanja istine o tome gdje je i kako završio taj novac za koji, kako tvrdi, zna da je svojevremeno legao na račun Opštine Berane.

“U decembru 2008. godine potpisan je ugovor o sufinansiranju stambenog objekta za 12 stanova u Beranama za potrebe korisnika penzije republičkog Fonda PIO. Potpisnici tog ugovora su bili tadašnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, Opština Berane i Fond PIO”, kaže Radenović.

Prema njenim riječima ugovorom su se sve tri strane obavezale da za realizaciju tog projekta ulože po stotinu dvadeset hiljada eura. Prema njenim riječima ugovorom su se sve tri strane obaezale da za realizaciju tog projekta ulože po stotinu dvadeset hiljada eura. 

“Opština je svoj dio trebalo da obezbijedi kroz plac i komunalnu infrastrukturu, dok su drugi trebali da uplate novčana sredstva”, kaže predsjednica Udruženja penzionera.

Raspoloživa dokumentacija, u koju je Portal RTCG imao uvid, pokazuje da su Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i Fond PIO već u startu izmirili svoj dio obaveza i uplatili po 120 hiljada eura na žiro-račun Opštine Berane. 

To su potvrdili i iz lokalne uprave, ali ističu da im nije poznato na šta je tadašnje DPS opštinsko rukovodstvo potrošilo ta sredstva.

“Postoje jasni dokazi da je Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja nakon potpisivanja ugovora na žiro-račun Opštine Berane uplatilo jednom dvadeset hiljada eura, a drugi put sto hiljada. Takođe, imamo dokaze da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja 17. decembra 2008. godine uplatilo novac, a Fond PIO je to učinio 5. oktobra 2009. godine. Ostalo je nepoznato, i nema traga o tome, šta se s tim nocem desilo. Znamo samo da nije usmjeren za izgradnju te zgrade”,  napominju u lokalnoj upravi u ovom gradu.

Predsjednica Udruženja penzionera ističe da je u toj asocijaciji računica jasna, odnosno da je bilo sve po planu, danas bi, kako tvrdi, u Beranama bilo izgrađeno ne 12, nego 17 stanova.

Ona objašnjava da je te već daleke 2008. godine bilo obećano da se u Beranama i Nikšiću prave zgrade za penzionere sa po 12 stanova.

“U Nikšiću je napravljena najprije jedna mala zgrada sa 12 stanova. Pa se nije stalo na tome, nego je napravljena još jedna zgrada za penzionere sa sedamdeset i pet stanova, a sada se gradi još jedna. U Beranama od svega nije bilo ništa”, kaže Radenović.

Prema njenim riječima, sramota je što se neko usudio da nenamjenski potroši novac koji je namijenjen beranskim penzionerima.

“Od ukupnog broja penzionera u ovom gradu, naše su procjene da njih oko stotinu i dvadeset nemaju riješeno stambeno pitanje. Toliko je izrazilo interesovanje za stan. Neko bi  morao da odgovara zašto je projekat koji je bez problema zaživio u Nikšiću, propao u Beranama”, kaže Radenović.

U ovom sjevernom gradu prema posljednjim procjenama živi oko pet i po hiljada penzionera. 

Prosječna penzija je daleko ispod državnog prosjeka i ekonomska kriza posebno negativno utiče na standard ove populacije. Većina njih suočava se sa teškim egzistencijalnim problemima.

Nova zgrada na atraktivnoj lokaciji, preko puta Gimnazije i Opštine bolnice, onako kako je zamišljena, prema riječima predsjednice Udruženja penzionera, doprinijela bi boljem položaju ove populacije. 

“Osim 12 stanova, u prizemlju bi bili prostor za druženje, odnosno klub, kao i prostor za cjelodnevni boravak penzionera”, kaže Milanka Radenović. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније