Друштво

[ М.М.Љ. ]

05. 03. 2023. 13:35   >>  13:35

РЕАГОВАЊЕ УПРАВЕ ЗА ШУМЕ

"Мујевићу приписани ставови, које није изјавио "

Управа за газдовање шумама и ловиштима реаговала је на прилог ТВЦГ, емитован 01. марта, у Дневнику 1 на телевизији РТЦГ.

У прилогу реагују дрвопрерађивачи из Плава на гостовање ВД директора Управе за газдовање шумама иловиштима, господина Армина Мујевића.

Реаговање Управе за шуме преносимо интегрално.

“Управа за газдовање шумама и ловиштима, не желећи да јавност стекне погрешан утисак, била је принуђена да реагује на прилог, који је емитован у Дневнику 1 на телевизији РТЦГ1, обзиром да су на непрофесионалан и некоректан начин ВД директору Управе, господину Армину Мујевићу приписани одређени ставови, које он нити дијели, нити их је изјавио у претходном гостовању, а којима се првенствено жели нанијети штета угледу ове институције и њеном менаџменту. ВД директора Управе за газдовање шумама и ловиштима ни у једном тренутку није рекао да Црна Гора нема будућност у дрвопреради, већ је ова порука субјективно тумачење новинарке прилога, засновано на субјективном тумачењу одређених дрвопрерађивача, који из дана у дан представљају главне саговорнике медија за све стручне теме из области шумарства, износећи паушалне и неутемељене податке. Шумарство је нискоакумулативна грана, а захваљујући нереалним и популистичким пројекцијама прихода од стране нестручних и злонамјерних саговорника, којима само свједочили претходних недјеља, ствара се погрешна слика у јавности о потенцијалним профитима. Такође, обзиром да ВД директора није био крајње прецизан током своје изјаве, и извлачењем из контекста, дошло се до констатације да је ВД директора рекао да нема квалитетног дрвета у Црној Гори, што такође у потпуности демантујемо.

Наиме, став ВД директора, господина Мујевића по питању развоја дрвопрераде је јасан и у предметном гостовању није говорио о дрвопреради већ о финалној производњи, па овим путем истичемо да је мишљења да је то једна од привредних грана која је неправедно запостављена, а која у појединим општинама може бити чак и носилац привредног развоја. Неопходно је да нагласимо да се Управа за газдовање шумама и ловиштима бави шумарством и одрживим газдовањем шумама, а не дрвопрерадом. У том смислу Управа за газдовање шумама и ловиштима ће својим дјеловањем и пословањем увијек обезбјеђивати довољне количине сировине за све озбиљне прерађиваче, што је и до сада радила. Међутим, чињенично стање које је више пута од стране релевантних институција представљено у јавности гласи да је у Црној Гори регистровано око 500 привредних субјеката који се баве дрвопрерадом и производњом плочастог намјештаја, од чега око 240 предузећа има нула или једног радника. Коначно, према подацима Привредне коморе из 2021. године, процјењује се да је свега 100-150 предузећа радно активно, а свега 11 предузећа има 50 и више запослених радника, а све остало су мала и микро предузећа. На основу свега тога закључује се да су садашњи капацитети на експлоатацији и преради недовољни за реализовање и коришћење шумског потенцијала Црне Горе. Подсјетићемо и на податке из Националне инвентуре шума да је годишњи прираст у црногорским шумама 2,8 милиона метара кубних. Чињеница да је у прошлој години на тендеру Управе за газдовање шумама дато око 321.000м³, а на крају продато свега 279.000м³, јасно указује да садашњи привредни сектор није у стању да искористи потенцијал који имамо, и то је исти случај из године у годину. Из тих разлога мишљење и ВД директора, господина Мујевића и Управе јесте да држава мора наћи начин да ову грану подржи и развије на ефикаснији начин кроз различите мјере подршке и дугорочне стратегије. Овде је неопходно споменути и Одлуку о привременом ограничењу извоза одређених дрвних сортимената из државних шума, која је од 2017. године константно на снази и која ће према најавама са недавног састанка у Привредној комори највјероватније бити продужена и након маја 2023. године, а о чијем спровођењу се стара Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и орган управе надлежан за царинске послове, а не наша Управа.

Даље, Управа за газдовање шумама и ловиштима у оквиру својих овлашћења не може утицати на дрвопрерађиваче у смислу повећања степена финализације. Гостујући у Дневнику1 ВД директора, господин Мујевић говорио је о финалној производњи и недовољно високом квалитету дрвета за финалну производњу. Слажемо се да за нестручну јавност можда није био довољно прецизан, због чега јавности и упућујемо извињење уколико је стекла погрешан утисак. Међутим, због тачног и прецизног информисања истичемо да је ВД директора говорио о лишћарима, који се иначе и користе у финалној производњи за израду намјештаја, што је стручној јавности и опште познато. Према искуственим подацима у последњих 30 година, опште је познато да је у Црној Гори знатна површина покривена квалитетним четинарским шумама код којих учешће трупаца И, ИИ и ИИИ класе износи око 60%. Међутим, код лишћара, који се примарно користе за финалну производњу и израду намјештаја, а којих у Црној Гори нема у толикој мјери за развој неке озбиљније или масовније финалне производње, учешће трупаца И, ИИ и ИИИ класе у најквалитетнијим буковим шумама износи од 5% до максималних 30%, зависно од региона, од чега је како пракса показује, врло мали удио трупаца И и ИИ класе, што није и не може бити довољно за развој финалне производње већих размјера. На основу тога произилази, да наше шуме које се сваке године додјељују на коришћење у највећој мјери чине четинари, који се углавном и користе у грађевинске сврхе, што је и сада случај, а што је у крајњем и ВД директора рекао и у чему Црна Гора и треба да тражи развојну шансу, обзиром да је то сировина са којом располажемо у највећој мјери. Уколико додамо, на овај проценат лишћара И класе која се користи у финалној производњи, кадровске капацитете садашњих дрвопрерађивача постаје очигледно да нека масовна финална производња није могућа, што је и рекао ВД директора, гдин Мујевић.

На крају, мора се констатовати да вишедеценијским потенцирањем на развоју дрвне индустрије и финалне производње на рачун и штету шумарства, кроз бројне неуспјешне пројекте и моделе, заобилазећи основне тржишне принципе, дошло се до садашњег стања у шумарском сектору и до неопходности процеса реорганизације у нови организациони облик.

Из ових разлога очекујемо да наше реаговање у цјелости презентујете јавности у Дневнику 1, јер не желимо да на основу слободних тумачења изјаве ВД директора од стране нестручних саговорника, јавности се презентују полуинформације и нетачни ставови и поруке, који за циљ имају једино урушавање и вријеђање угледа шумарског сектора, Управе за газдовање шумама и ловиштима и њеног менаџмента и колектива."

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније