Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

05. 03. 2023. 13:35 >> 13:35

REAGOVANjE UPRAVE ZA ŠUME

"Mujeviću pripisani stavovi, koje nije izjavio "

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima reagovala je na prilog TVCG, emitovan 01. marta, u Dnevniku 1 na televiziji RTCG.

U prilogu reaguju drvoprerađivači iz Plava na gostovanje VD direktora Uprave za gazdovanje šumama ilovištima, gospodina Armina Mujevića.

Reagovanje Uprave za šume prenosimo integralno.

“Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, ne želeći da javnost stekne pogrešan utisak, bila je prinuđena da reaguje na prilog, koji je emitovan u Dnevniku 1 na televiziji RTCG1, obzirom da su na neprofesionalan i nekorektan način VD direktoru Uprave, gospodinu Arminu Mujeviću pripisani određeni stavovi, koje on niti dijeli, niti ih je izjavio u prethodnom gostovanju, a kojima se prvenstveno želi nanijeti šteta ugledu ove institucije i njenom menadžmentu. VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima ni u jednom trenutku nije rekao da Crna Gora nema budućnost u drvopreradi, već je ova poruka subjektivno tumačenje novinarke priloga, zasnovano na subjektivnom tumačenju određenih drvoprerađivača, koji iz dana u dan predstavljaju glavne sagovornike medija za sve stručne teme iz oblasti šumarstva, iznoseći paušalne i neutemeljene podatke. Šumarstvo je niskoakumulativna grana, a zahvaljujući nerealnim i populističkim projekcijama prihoda od strane nestručnih i zlonamjernih sagovornika, kojima samo svjedočili prethodnih nedjelja, stvara se pogrešna slika u javnosti o potencijalnim profitima. Takođe, obzirom da VD direktora nije bio krajnje precizan tokom svoje izjave, i izvlačenjem iz konteksta, došlo se do konstatacije da je VD direktora rekao da nema kvalitetnog drveta u Crnoj Gori, što takođe u potpunosti demantujemo.

Naime, stav VD direktora, gospodina Mujevića po pitanju razvoja drvoprerade je jasan i u predmetnom gostovanju nije govorio o drvopreradi već o finalnoj proizvodnji, pa ovim putem ističemo da je mišljenja da je to jedna od privrednih grana koja je nepravedno zapostavljena, a koja u pojedinim opštinama može biti čak i nosilac privrednog razvoja. Neophodno je da naglasimo da se Uprava za gazdovanje šumama i lovištima bavi šumarstvom i održivim gazdovanjem šumama, a ne drvopreradom. U tom smislu Uprava za gazdovanje šumama i lovištima će svojim djelovanjem i poslovanjem uvijek obezbjeđivati dovoljne količine sirovine za sve ozbiljne prerađivače, što je i do sada radila. Međutim, činjenično stanje koje je više puta od strane relevantnih institucija predstavljeno u javnosti glasi da je u Crnoj Gori registrovano oko 500 privrednih subjekata koji se bave drvopreradom i proizvodnjom pločastog namještaja, od čega oko 240 preduzeća ima nula ili jednog radnika. Konačno, prema podacima Privredne komore iz 2021. godine, procjenjuje se da je svega 100-150 preduzeća radno aktivno, a svega 11 preduzeća ima 50 i više zaposlenih radnika, a sve ostalo su mala i mikro preduzeća. Na osnovu svega toga zaključuje se da su sadašnji kapaciteti na eksploataciji i preradi nedovoljni za realizovanje i korišćenje šumskog potencijala Crne Gore. Podsjetićemo i na podatke iz Nacionalne inventure šuma da je godišnji prirast u crnogorskim šumama 2,8 miliona metara kubnih. Činjenica da je u prošloj godini na tenderu Uprave za gazdovanje šumama dato oko 321.000m³, a na kraju prodato svega 279.000m³, jasno ukazuje da sadašnji privredni sektor nije u stanju da iskoristi potencijal koji imamo, i to je isti slučaj iz godine u godinu. Iz tih razloga mišljenje i VD direktora, gospodina Mujevića i Uprave jeste da država mora naći način da ovu granu podrži i razvije na efikasniji način kroz različite mjere podrške i dugoročne strategije. Ovde je neophodno spomenuti i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata iz državnih šuma, koja je od 2017. godine konstantno na snazi i koja će prema najavama sa nedavnog sastanka u Privrednoj komori najvjerovatnije biti produžena i nakon maja 2023. godine, a o čijem sprovođenju se stara Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i organ uprave nadležan za carinske poslove, a ne naša Uprava.

Dalje, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima u okviru svojih ovlašćenja ne može uticati na drvoprerađivače u smislu povećanja stepena finalizacije. Gostujući u Dnevniku1 VD direktora, gospodin Mujević govorio je o finalnoj proizvodnji i nedovoljno visokom kvalitetu drveta za finalnu proizvodnju. Slažemo se da za nestručnu javnost možda nije bio dovoljno precizan, zbog čega javnosti i upućujemo izvinjenje ukoliko je stekla pogrešan utisak. Međutim, zbog tačnog i preciznog informisanja ističemo da je VD direktora govorio o lišćarima, koji se inače i koriste u finalnoj proizvodnji za izradu namještaja, što je stručnoj javnosti i opšte poznato. Prema iskustvenim podacima u poslednjih 30 godina, opšte je poznato da je u Crnoj Gori znatna površina pokrivena kvalitetnim četinarskim šumama kod kojih učešće trupaca I, II i III klase iznosi oko 60%. Međutim, kod lišćara, koji se primarno koriste za finalnu proizvodnju i izradu namještaja, a kojih u Crnoj Gori nema u tolikoj mjeri za razvoj neke ozbiljnije ili masovnije finalne proizvodnje, učešće trupaca I, II i III klase u najkvalitetnijim bukovim šumama iznosi od 5% do maksimalnih 30%, zavisno od regiona, od čega je kako praksa pokazuje, vrlo mali udio trupaca I i II klase, što nije i ne može biti dovoljno za razvoj finalne proizvodnje većih razmjera. Na osnovu toga proizilazi, da naše šume koje se svake godine dodjeljuju na korišćenje u najvećoj mjeri čine četinari, koji se uglavnom i koriste u građevinske svrhe, što je i sada slučaj, a što je u krajnjem i VD direktora rekao i u čemu Crna Gora i treba da traži razvojnu šansu, obzirom da je to sirovina sa kojom raspolažemo u najvećoj mjeri. Ukoliko dodamo, na ovaj procenat lišćara I klase koja se koristi u finalnoj proizvodnji, kadrovske kapacitete sadašnjih drvoprerađivača postaje očigledno da neka masovna finalna proizvodnja nije moguća, što je i rekao VD direktora, gdin Mujević.

Na kraju, mora se konstatovati da višedecenijskim potenciranjem na razvoju drvne industrije i finalne proizvodnje na račun i štetu šumarstva, kroz brojne neuspješne projekte i modele, zaobilazeći osnovne tržišne principe, došlo se do sadašnjeg stanja u šumarskom sektoru i do neophodnosti procesa reorganizacije u novi organizacioni oblik.

Iz ovih razloga očekujemo da naše reagovanje u cjelosti prezentujete javnosti u Dnevniku 1, jer ne želimo da na osnovu slobodnih tumačenja izjave VD direktora od strane nestručnih sagovornika, javnosti se prezentuju poluinformacije i netačni stavovi i poruke, koji za cilj imaju jedino urušavanje i vrijeđanje ugleda šumarskog sektora, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima i njenog menadžmenta i kolektiva."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније