Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

24. 02. 2023. 09:55 >> 09:50

DMOHOVSKI I HERSIMENKO

Crna Gora i Poljska važni partneri Ukrajine

Crna Gora i Poljska važni su partneri i prijatelji Ukrajine u teškim vremenima, a primjer odnosa te tri države treba da inspiriše sve slobodoljubive narode, rekli su ambasadori Poljske i Ukrajine, Artur Dmohovski i Oleh Herasimenko.

Dmohovski i Herasimenko su, u zajedničkom tekstu, naveli da je brutalna invazija ruske vojske 24. februara prošle godine postala nova etapa u ratu Rusije protiv Ukrajine, koji traje već devet godina.

Kako su saopštili, ugrožena je postala ne samo sloboda, nezavisnost i demokratski put Ukrajine, već i mirna budućnost cijele Evrope, kao i, sasvim očigledno, budućnost globalne bezbjednosne arhitekture.

"Rat se nažalost nastavlja. Rusija, iako je zahvaljujući herojskom otporu ukrajinske vojske već je izgubila bitke za Kijev, Harkov i Herson, ipak pokušava da ojača svoj vojni pritisak na Ukrajinu, i dalje želeći da uništi ukrajinsku slobodu, državnost i da sruši ukrajinsku naciju", rekli su Dmohovski i Herasimenko.

Kako su saopštili, u tom teškom vremenu Ukrajini su pritekli u pomoć njeni najvjerniji prijatelji – saveznici i partneri, posebno iz NATO-a, koji su odlučili da sa Ukrajinom podijele značajan dio tereta onih izazova koja su nju zadesila.

Dmohovski i Herasimenko su kazali da je posebnu ulogu odigrala Poljska, koja se pokazala kao pouzdan prijatelj, i u koju su otišli milioni Ukrajinaca, biježeći od ruskih bombardovanja i okupacije od prvog dana rata.

Dodaje se da je Poljska postala jedan od glavnih lidera u procesu konsolidacije političke i vojne podrške Ukrajini, što je pomoglo da dođe do prekretnice u dinamici rusko-ukrajinskog rata u korist Ukrajine i povrati vjeru u mogućnost izgradnje demokratske budućnosti ne samo Ukrajine, već i cijele Evrope.

"Ukrajinci nikada nijesu izgubili vjeru u sopstvenu pobjedu, ali su Poljska, Crna Gora i drugi prijatelji Ukrajine u Evropi i svjetu pomogli da dodatno ojača svoje povjerenje u mogućnost da do pobjede dođe što je prije moguće, nadamo se ove godine", rekli su Dmohovski i Herasimenko.

Kako su saopštili, obim sveobuhvatne podrške i pomoći koji je Ukrajini pružila prijateljska Poljska je zaista impresivan, budući da je riječ o više od tri milijarde dolara.

Dmohovski i Herasimenko su rekli da je, po obimu pomoći, Poljska među pet vodećih zemalja svijeta.

"Na primjer, sama humanitarna pomoć od Poljske imala je vrijednost gotovo 300 miliona dolara, a goriva – kritične sirovine za održavanje energetskog sistema Ukrajine – 150 miliona dolara", naveli su Dmohovski i Herasimenko.

Oni su pojasnili da je Poljska snažno doprinijela ostvarenju inicijative „Zrno iz Ukrajine” koja je ima za cilj isporuku ukrajinskog žita u zemlje Afrike, Bliskog Istoka i Azije.

Crna Gora među zemljama regiona prihvatila najveći procenat izbjeglica iz Ukrajine

"Govoreći o praktičnoj podršci ukrajinskoj borbi za slobodu i nezavisnost, mora se takođe naglasiti značajan doprinos Crne Gore, koja je Ukrajini pružila materijalnu, političku i vojno-tehničku pomoć - oko 11 odsto cijelog crnogorskog budžeta za odbranu, a takođe je, među svim zemljama regiona, prihvatila najveći prema sopstvenom stanovništvu procenat prisilno raseljenih iz Ukrajine", kaže se u saopštenju.

Kako se ističe, to su činjenice koje pokazuju kao su Crna Gora i Poljska važni partneri i prijatelji Ukrajine u sadašnjim teškim vremenima.

"Nemoguće je takođe precijeniti ulogu saradnje naših zemalja i u političkoj sferi", kazali su Dmohovski i Herasimenko.

Kako su saopštili, premijer Poljske Mateuš Moravjecki i tadašnji zamjenik premijera Jaroslav Kačinjski, zajedno sa predsjednicima vlada Slovenije i Češke, bili su prvi međunarodni zvanični predstavnici koji su posjetili Ukrajinu od početka ruske invazije – već 15. marta.

Prema riječima Dmohovskog i Herasimenka, Poljska je jedna od najaktivnijih članica EU koja inicira primjenu stroge restriktivne politike prema Ruskoj Federaciji u vezi sa agresijom na Ukrajinu.

"Crna Gora, iako još nije članica Unije, sve ove mjere je prihvatila i podržala", naveli su Dmohovski i Herasimenko.

"Ne možemo takođe zaobići pažnjom i ulogu novih saveza, koji su postali nedavno, kao što su „Ljublinski trougao” (Ukrajina, Poljska, Litvanija) i osovina Ukrajina-Britanija-Poljska, koji čine značajan doprinos bezbjednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Evrope", saopštili su Dmohovski i Herasimenko.

Prema riječima Dmohovskog i Herasimenka, Ukrajina dobro pamti i cijeni sve prijateljske korake.

Kako su saopštili, Ukrajina već godinu dana plaća najveću cijenu za zaštitu slobode i demokratije na cijelom kontinentu.

"I ona će, nažalost, još nastaviti da raste. Tako da svi cijenimo svaku pomoć i solidarnost koja će doprinijeti da se ova cijena smanji", rekli su Dmohovski i Herasimenko.

Oni su naveli da, pomažući Ukrajini, prijatelji i saveznici se ne bave dobročinstvom, već direktno ulažu u sopstvenu sigurnu budućnost i svoj suverenitet, kako u Poljskoj, tako i u regionu Zapadnog Balkana.

Kazali su da su upravo u ovakvim vremenima potrebni saveznici koji ne samo da deklarišu pomoć, već je stvarno i istinski pružaju.

"Spremni smo da svi nastavimo da se borimo za ove ideale i da podržimo sve koji idu ovim putem. Neka primjer odnosa naše tri zemalje inspiriše sve slobodoljubive narode", zaključili su Dmohovski i Herasimenko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније