Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nena Drašković, Radio CG ]

06. 02. 2023. 12:59 >> 13:51
3

USTAVNI SUD

BS: Četvrti sudija da bude iz redova bošnjačkog naroda

Bošnjačka stranka insistiraće da četvrti sudija Ustavnog suda bude iz redova bošnjačkog naroda, jer, kako je kazao za Radio Crne Gore Adel Omeragić, to pravo im pripada kao trećem najbrojnijem narodu u Crnoj Gori.

 

U Bošnjačkoj stranci smatraju da bi bilo korektno i ispravno da neko iz bošnjačkog naroda koji čini jednu četvrtinu Crne Gore, bude sudija Ustavnog suda.

"Hoćemo da vjerujemo da će doći do dogovora između šefova poslaničkih klubova, da će svi oni koji su ranije govorili da je jedna od ustavnih obaveza, da Ustavni sud među svojih sedam sudija ima i jednog koji dolazi iz reda manjinskih naroda, to spovesti i u praksi. Ono što je nama najvažnije u cijeloj situaciji jeste da će se delegiranjem sudije koji dolazi iz redova Bošnjaka, cijeli jedan narod osjećati sigurnije u Crnoj Gori", kazao je Omeragić.

Kaže i da je optimista da može doći do dogovora.

"Vjerujem u saradnju sa drugim partijama te da ćemo sjutra prije sjednice Ustavnog odbora doći do kompromisa. Mi ćemo i na današnjem neformalnom sastanku i sjutra na sastanku šefova poslaničkih klubova otvoreno razgovarati
Ne favorizujemo nikoga, nama je važno da kao narod imamo neki vid pravne sigurnosti, jer, nije prijatno da među sudijama Ustavnog suda, kojih je sedam, ne bude ni jedan predstavnik bošnjačkog naroda. Time se šalje loša poruka, i siguran sam da većinska Crna Gora na to neće pristati", zaključuje Omeragić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније