Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Милица Капа [ TVCG ]

01. 02. 2023. 07:09 >> 07:04

NE MOGU DA OSTVARE SVA PRAVA

OSI otežan pristup do mnogih objekata

Osobe sa invaliditetom i dalje teško dolaze do mnogih objekata, a u našoj državi ne postoji nijedna zgrada koja je u potpunosti pristupačna za kretanje lica s invaliditetom. Toga su svjesni u Pošti, koja je za rekonstrukciju nekih objekata opredijelila oko 50 hiljada eura.

Upravo, zbog otežanog pristupa poštama idržavnim institucijama, osobe s invaliditetom samostalno ne mogu da ostvare pojedina prava.

"Osobe s ivaliditetom svoja primanja mogu preuzeti samo uz pomoć asistentna ako im poštar ne donese na adresu", kazala je Katarina Ćetković.

"Imate veliki niz stepenica, a ni s jedne strane nema pristupna rampa pomoću koje bi mogli da uđemo u poštu", kazao je Dejan Bašanović iz Udruženja paraplegičara Podgorica.

Evidentno je, kaže on  da u skladu sa zakonskim propisima u Crnoj Gori nemamo nijedan objekat koji je potpuno pristupačan za kretanje osoba sa invaliditetom.

Bašanović je obišao 111 objekata Pošte širom Crne Gore, od kojih samo 47 ispunjava neke elemente pristupačnosti.

"Od tih 47 objekata 22 imaju urađene rampe, jedan dio je potrebno rekonstruisati", priča Bašanović.

A upravo je za rekonstrukciju Pošta opredijelila oko 50 hiljada eura.

"Ove godine će sigurno biti povećan brpj poslovnica koje imaju adekvatan pristup za osobe sa invaliditetom", kazala je Vesna Goljević-Novović iz Pošte Crne Gore.

No, pristup poštama nije dovoljan za poboljšanjekvaliteta njihovog života, ali jeste preduslov za ostvarenje osnovnih prava i sloboda.

"Lica imaju prava da se školuju, preduslov je da objekti moraju da budu pristupačni. Takođe pravo na liječenje, pa je predsulov da objekti zdravstva budu pristupačni", kazala je Jelena Raičević iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Miljana Ćirković iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore kazala da ako nemaju  pristupačnost, lica sa invaliditetom nemaju ravnopravnost i nemaju pravo na slobodu kretanja.

A kada pristupčnost objektima bude omogućena, osobe sa invaliditetom će konačno moći da u potpunosti kontrolišu svoje živote.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније