Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

25. 01. 2023. 08:38 >> 09:36

MRDOVIĆ

Niko se ne bavi enormnom potrošnjom manjinske vlade

Zvanični Evropske unije promijenili su retoriku kada je Crna Gora u pitanju i veliki je problem ne samo prekid pristupnih pregovora, već činjenica da će to dovesti do ukidanja finansijskih pomoći, a to naša država ne smije da dozvoli, ocijenila je Ines Mrdović iz NVO Akcija za socijalnu pravdu. Ona je naglasila i da institucionali sunovrat znači i ekonomski, te da se načinom na koji vlast troši državni novac niko ne bavi.

Kako je kazala gostujući u Jutarnjem programu TVCG, odnos međunarodne zajednice prema problemima koje imamo, pokazuje otužnu sliku u kojoj se nalazi, prije svega, naš institucionalni sistem, a taj institucionalni pad vodi u ekonomski sunovrat države.

"Početkom ove godine je bilo 40 do 45 miliona eura depozita, to su zvanični podaci, a ako znamo da je godišnja rata za auto-put 66 miliona dolara, onda to znači da smo prosto ušli u situaciju da nemamo rezervi novca. Imamo abnormalnu potrošnju manjinske vlade, koja se ponaša kao da je u punom mandatu, i koja je u decembru potrošila 450 miliona, a mjesečno bi trebalo da troše oko 200, ali time se niko ne bavi", naglašava Mrdović.

Država, kako ističe, gubi bitku sa eksploatatorima šljunka iz korita Morače.

"Država je izgubila u toj borbi, jer privatni interes dominira, bez obzira što mjesecima imamo poruke da to ugrožava izvorište Bolje sestre. Ali različiti lobiji su pobijedili državu u ovom slučaju. Tu su iznošene razne brojke do čak 200 miliona eura štete za državu, a do sada ni cent nije naplaćen i to je poražavajuće", ocjenjuje Mrdović.

Što se tiče otktivanja i procesuiranja privrednog kriminala, Mrdovič ističe, da nema pomoka i nema odlučnih koraka za ispravljanje nepravdi.

"Nema volje. Volje ima jedino SDT u nekom dijelu ograničenih slučajeva, uprkos opstrukcijama", kaže Mrdović.

Povodom izbora sudija Ustavnog suda, Mrdović očekuju da zbog pritiska iz EU taj proces ovog puta bude okončan.

"Imali smo oštre poruke iz EU povodom ovog problema. Posljednja poruka je da se to mora sada završiti, a ukoliko naši političari to ne učine, dovoljno je da nam zatvore slavinu za finansijsku podršku, a to sebi ne možemo da dozvolimo. Idemo u pravcu da se napravi dogovor, ali dobićemo političare, odnosno političke sudije i politički sud, i to je najporaznije, jer bi građani bili poraženi od partitokratije. Gdje smo kao država došli ako ne možemo da izaberemo sudije, a da to ne prati međunarodna zajednica, njeni predstavnici u našem parlamentu", naglašava Mrdović.

Dodaje da živimo uzurpaciju vlastodavaca na svim nivoima i smatra da su vanredni izbori vrlo izvjesni i bilo bi dobro da se Skupština raspusti.

Đukanović i Mandić nemaju mnogo šansi kao predsjednički kandidati

Što se tiče kandidata za predsjednika Crne Gore na predstojećim izborima, Milo Đukanović ispred DPS i Andrija Mandić koji se pominje ispred DF-a nemaju mnogo šansi.

"Što se tiče Milojka Spajića, pitanje je da li će on biti zainteresovan za ovu funkciju, vrlo brzo će vrijeme pokazati, ali prema istraživanjima CEDEM-a najpopularniji je političar. Ne vidim da imamo šanse za vanstranačkog kvalitetnog kandidata, jer su politički apetiti ogromni", ocjenjuje Mrdović.

Mrdović je objasnila i kako je firma UNIPROM u ranijem periodu dobila milionsku pomoć IRF-a, a da to nije bilo po zakonu. U tom poslu bilo je mnogo propusta koji su se zanemarili, a odobrena mnogo veća pomoć nego što su to propisi dozvoljavali. Kako je dodala NVO ASP uputila je i nove upite o ovom pitanju shodno zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније