Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М. [ Klix.ba ]

24. 01. 2023. 10:55   >>  10:51

U TRI ZEMLjE

SZO istražuje povezanost smrti djece sa sirupom od kašlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) istražuje da li postoji ikakva veza između proizvođača čije se kontaminirane sirupe za kašalj povezuju sa smrću više od 300 djece u tri zemlje.

SZO je u sirupima otkrila neprihvatljiv nivo toksina i sada traži više informacija o specifičnim sirovinama koje su koristili šest proizvođača u Indiji i Indoneziji za proizvodnju ljekova povezanih sa nedavnim smrtnim slučajevima djece, kao i da li su sirovinu dobijali od istih dobavljača.

Svjetska zdravstvena organizacija takođe razmatra da li je neophodno savjetovati roditelje u cijelom svijetu da preispituju upotrebu sirupa u liječenju djece uopšte dok nisu riješena pitanja sigurne upotrebe nekih od njih. Takođe SZO sada preispituje da li i kada su ti medicinski proizvodi neophodni, piše Reuters.

Veći broj smrti djece zbog problema sa bubrezima zabilježen je u julu 2022. godine u Gambiji, nakon čega su uslijedili slučajevi u Indoneziji i Uzbekistanu.

SZO je saopštila da su smrtni slučajevi povezani sa sirupima protiv kašlja bez recepta koje su djeca uzimala za uobičajene bolesti i koji su sadržavali toksin, dietilen glikol ili etilen glikol.

Do danas je SZO identificirala šest proizvođača ljekova u Indiji i Indoneziji koji su proizvodili sirupe. Ovi proizvođači su ili odbili komentirati istragu ili su negirali korištenje kontaminiranih materijala koji su doprinijeli bilo kakvoj smrti.

"Ovo nam je od najvećeg prioriteta, da više ne vidimo smrt djece od nečega što se može spriječiti", rekla je portparolka SZO Margaret Haris.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније