Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

12. 12. 2022. 13:57 >> 13:57
1

ZA UNAPREĐENjE MANjINSKIH I LjUDSKIH PRAVA

Osnovan Direktorat za interkulturalizam

Osinivanje Direktorata za interkulturalizam dodatno će unaprijediti domene ljudskih i manjinskih prava i osnažiće njihovu uzajamnu povezanost i međuzavisnost, ocijenio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On je, na prezentaciji novoformiranog Direktorata za interkulturalizam, rekao da Vlada ima obavezu da kreira i sprovodi politike i zakone koji izgrađjuju i štite društvo tolerancije i jednakosti.

"Država treba da se razvija u smjeru izgradnje zajedničkog, inkluzivnog građanskog identiteta", rekao je Đeka.

On je naveo da, u svjetlu aktuelnih integracija, Crna Gora posvećeno otvara svoj put ka Evropi, unapređuje ljudska prava, i pokazuje da može i umije da istrajava u jačanju tolerancije.

Prema riječima Đeke, kulturni diverzitet je najveće bogatstvo i nešto čime Crna Gora treba da se ponosi, a Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava pruža podršku projektima i idejama koji imaju za cilj humanizaciju i jačanje svijesti o univerzalnim pravima i slobodama.

"Crna Gora njeguje svijest o vrijednosti i uvažavanju različitosti etnikuma uvezujući različitosti u trajnu cjelinu. Ta cjelina je nepotpuna dok god postoje građani koje su diskriminisani", rekao je Đeka.

On je naveo da, i pored svih napora koje Crna Gora ulaže u borbu protiv diskriminacije, nedavno istraživanje CEDEM-a pokazalo je da je stepen diskriminacije najizraženiji prema romskoj i egipćanskoj populaciji, prema percepciji samih građana.

Kako je saopštio, u poređenju sa 2010. godinom, povećan je stepen diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, a nije evidentiran značajan pomak ka smanjenju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

"To pokazuje da, uz sve napore koje država ulaže, ne poznajemo se dovoljno da bismo se podržali. U tom pravcu, Ministarstvo je djelovalo proaktivno i osnovalo novu jedinicu koja će unaprijediti principe i vrijednosti multikulturne tolerancije i dijalog", rekao je Đeka.

On je naveo da će Direktorat za interkulturalizam biti posvećen vrijednostima koje oplemenjuju, humanizuju i podižu svijest o univerzalnim pravima i vrijednostima.

"Osnivanjem Direktorata dodatno unapređujemo svoje domene ljudskih i manjinskih prava, osnažujući njihovu uzajamnu povezanost i međuzavisnost, po kojoj, samo onda kad su uvažena prava svakog, tada svi mogu imati svoja prava zagarantovana i poštovana", naveo je Đeka.

On je kazao da je taj Diretkorat fokusiran na izgradnju novog i ujedinjujućeg kulturnog koda za budućnost Crne Gore.

Premijer Dritan Abazović kazao je da očekuje da Direktorat bude podsticaj drugim resorima, ali i institucijama da što više afirmišu temu interkulturalizma.

"Interkult je stepenica više u odnosu na multikulturalizam, on nema samo komponentu jednakih već podrazumijeva i prijateljstvo i ljubav. To je ono što nedostaje u našoj zajednici, ali generalno mislim da se to treba razvijati i na globalnom tlu", rekao je Abazović.

On je kazao da samo puko priznavanje jednakosti nije dovoljno, već da se treba otići korak dalje kako bi društva postala funkcionalnija i bolja nego što jesu.

"Volio bih da Crna Gora što više razvija interkulturalnu notu, multikulturalnost već ima. Želim da date doprinos koji prevazilazi Vaše ministarstvo, jer je ovo tema svih onih koji vide naprednu zemlju sa mnogo razvijenijim i kosmopolitiskijim duhom", poručio je Abazović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније