Друштво

Мина/РТЦГ [ Р.Б. ]

02. 12. 2022. 15:19   >>  22:00

ИНСПЕКЦИЈА У ВИШЕМ СУДУ

Упитна случајна расподјела предмета, могуће преиспитивање одговорности Савића

Правосудна инспекција извршила ванредни инспекцијски надзор у подгоричком Вишем суду и дала мишљење да усмени налози било ког предсједника суда у погледу додјеле предмета, којима се заобилази случајна додјела, угрожава основна права на тзв. "природног судију" које је загарантовано Уставом и међународним конвенцијама. То се наводи у закључку инспекције, коју је наложило Министарство правде.

Министар правде ће, додаје се, о свему обавијестити в.д. предсједнице Врховног суда Црне Горе у циљу евентуалног покретања поступка за уврђивање одговорности предсједника Вишег суда у Подгорици пред Судским савјетом, у складу са законом.

Правосудна инспекција је, поступајући по Рјешењу министра правде донијетог на основу предлога вршиоца дужности предсједнице Врховног суда, извршила ванредни инспекцијски надзор у Вишем суду у Подгорици, приликом чега је провјеравана случајна расподјела предмета.

Како је саопштено из Министарства, утврђено је да је предсједник суда донио Годишњи распоред послова којим је дефинисан распоред судија које поступају у кривичним одјељењима и судским вијећима, као и да је мијењао тај распоред, што је све достављено администратору правосудно-информационог система (ПРИС).

Наводи се да је установљено да је предсједник суда издавао усмени налог свом стручном сараднику који је администратор ПРИС-а, а који на основу налога ажурира План расподјеле, што утиче на алгоритам случајне расподјеле.

“Овакав начин ажурирања плана расподјеле на основу налога предсједника суда оставља могућност да се утиче на избор одређеног судије из Уписника или да се одређеном судији не додијели предмет случајном расподјелом”, каже се у саопштењу.

Из Министарства су рекли да је утврђено да постоји историјат измјена Плана расподјеле у ПРИС-у, у којем је видљив датум измјене списка судија из Уписника и проценат њиховог умањења, али се не уносе подаци ко је иницирао измјену Плана расподјеле и који је разлог за измјену.

“Утврђено је да у ПРИС-у није дата могућност да се избор чланова Вијећа врши методом случајне расподјеле. Из тог разлога, утврђено је да се само поступајући судија бира методом случајне расподјеле, а затим он бира остале судије које ће бити чланови Вијећа”, прецизира се у саопштењу.

Како се додаје, утврђено је да састав тог Вијећа није сталан и да долази до одступања у односу на састав утврђен Годишњим распоредом послова, што је потврђено и кроз усмену комуникацију са предсједником Вишег суда.

Из Министарства су казали да је у случајевима када долази до одступања у саставу Кривичног вијећа у односу на састав који је утврђен Годишњим распоредом послова, утврђено да је предсједник суда на основу сопствене процјене бирао чланове Вијећа.

“Министарство правде је мишљења да је наведеним поступањем доведена у питање случајна расподјеле предмета, односно делегирање судија у вијећима, што је законска обавеза и правило, а уведена је пракса да предсједник суда сам одлучује о саставу вијећа што оставља могућност за евентуалне злоупотребе”, наводи се у саопштењу тог Владиног ресора.

Како се истиче, једна од могућих злоупотреба, односно примјер када је искључена случајна додјела, односи се и на формирање вијећа у предмету у ком је оптужена Меденица.

“Утврђено је да је кроз систем случајне додјеле предмета из вијећа изузет предсједник суда, Борис Савић у предмету Кв-С 482/22 којим се одлучивало о продужењу притвора из разлога што је у истом предмету поступао у истрази и донио Наредбу о претресу”, каже се у саопштењу.

Додаје се да је из истог разлога изузет и други члан вијећа судија, Драгоје Јовић који је у истрази донио Рјешење о одређивању притвора, док је трећи члан вијећа судија, Весна Пеан од 16. до 21. октобра прошле године, када се одлучивало о продужењу притвора, била одсутна због присуства семинару у Турској.

Из Министарства су оцијенили да усмени налози било ког предсједника суда у погледу додјеле предмета, односно формирања вијећа, а којим се заобилази случајна додјела истих, угрожава основна права на такозваног „природног судију“ које је загарантовано Уставом и међународним конвенцијама.

“Због свега наведеног, министар правде ће о свему обавијестити в.д. предсједнице Врховног суда у циљу евентуалног покретања поступка за уврђивање одговорности предсједника Вишег суда у Подгорици пред Судским савјетом, у складу са законом”, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије