Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

28. 11. 2022. 12:28   >>  12:26 1

MINISTARSTVO RADA

Seksistički komentari upućeni ambasadorkama indikator stanja u društvu

U ukupnoj zaštiti ljudskih prava, borba protiv svih vidova diskriminacije nad ženama i djevojčicama uslov je i za demokratski napredak društva, smanjenje socio-ekonomskih nejednakosti i trasiranje puta ka održivom razvoju, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz Ministarstva su dodali da nedavni seksistički komentari upućeni ambasadorkama Oani Kristini Popi, Džudi Rajzing Rajnke i Karen Medoks, nisu samo odraz niskog stepena profesionalne etike, već i indikator aktualnog stanja u društvu.

“Konverzacija o statusu žena u crnogorskom društvu ne može ostati samo u domenu deklarativnih izjava, već se, mora prožeti kroz svaku poru društva i kroz praktičnu primjenu. Institucije sistema, mediji i kultura, kao noseći stubovi društva, treba da počivaju na premisama razumijevanja, podrške i empatije prema svim građankama i građanima”, nacodi se u saopštenju.

Ističu da svjedočimo svakodnevnim mizoginim istupima koji utiču na dinamiku kohezije u državi, zato je neophodno da svi zajedno radimo na povećanju svijesti o diskriminatornim praksama koje urušavaju dostojanstvo žena i djevojčica.

“Nedavni seksistički komentari upućeni Nj.E. Popi, Rajzing Rajnke i Medoks, nisu samo odraz niskog stepena profesionalne etike, već i indikator aktualnog stanja u društvu, na čijem napretku moramo kontinuirano raditi— ali udruženim snagama i sa punom posvećenošću”, naveli su iz Ministarstva.

Institucionalni mehanizmi podrške i zaštite ljudskih prava žena treba da jačaju stepen povjerenja između građana i upravljačkih struktura.

“Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je period kada se fokusiramo na aktivnosti koje otvaraju prostor za dijeljenje iskustava i mišljenja, nadasve onih koje su doživjele i svjedočile mizoginim napadima. Nažalost, nasilje i diskriminacija ne pripadaju domenu fantastike, već su svakodnevna realnost za mnoge žene u Crnoj Gori i širom svijeta”, kazali su iz Ministarstva

Podaci govore da je svaka treća žena u Crnoj Gori doživjela neki oblik nasilja tokom svog života.

“Imajući u vidu da su u Crnoj Gori žene većinski dio društva, podatak je alarmantan”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora nastoji osnažiti i efektivno implementirati zakonodavni okvir koji će pružiti bazu za jednake mogućnosti bez obzira na pol i rod.

“Zakoni garantuju jednaka prava svim građanima i građankama, ali često ostaju u sjenci realnih dešavanja. Zato, neophodno je uložiti sve potrebne napore da se počinioci nasilja adekvantno sankcionišu, žrtve nasilja zaštite, povjerenje u insistucije jača, u znaku smanjenja ovog negativnog fenomena. Postoje različiti tipovi nasilja, o mnogima se malo govori i zna, nažalost. Svaki razgovor o diskriminaciji i nasilju poziv je za pružanje i poštovanje jednakih šansi. Za sve”, kazali su iz Ministarstva.

U ukupnoj zaštiti ljudskih prava, borba protiv svih vidova diskriminacije nad ženama i djevojčicama uslov je i za demokratski napredak društva, smanjenje socio-ekonomskih nejednakosti i trasiranje puta ka održivom razvoju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније