Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

26. 10. 2022. 17:06   >>  17:06

REAGOVANjE

CZIP: Neistinite tvrdnje direktora NPCG

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštio je da je obezbijedio je sredstva za sprovođenje hitnih mjera sanacije Ulcinjske solane s jasnim ciljem poboljšanja ekološkog stanja ovog važnog područja za ptice, Parka prirode, RAMSAR i potencijalnog Natura 2000 područja, a da je sredstva osigurala MAVA Fondacija u iznosu od 535 000 eura.

CZIP je reagovao na saopštenje direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Aleksandra Bulatovića koji je kazao da ljudi na čelnim pozicijama u zemlji ne bi trebali da donose odluke isključivo po zahtjevima nevladinih organizacija.

"Zajedno sa kolegama iz Ministarstva ekologije, Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Ulcinj, kao i predstavnicima JP Nacionalni parkovi Crne Gore radili smo na planiranju i realizaciji ovog projekta proteklih 6 mjeseci, veoma transparentno u okviru radne grupe koju je formiralo Ministarstvo ekologije, a gdje je direktor Bulatović svoje predstavnike nominovao lično", kazali su iz CZIP-a.

Istakli su da priznanje da kao rukovodilac nije upoznat sa njihovim aktivnostima niti planom sanacije Ulcinjske solane, te da je proces netransparentan uprkos činjenici da je sam izabrao delegate ispred preduzeća za učešće u radnoj grupi, dovoljno govore o menadžerskim sposobnostima Bulatovića i spremnosti da se zaista uključi i doprinese rješavanju ključnih problema.

"Da je gospodin Bulatović ikada otvorio projekat sanacije i pročitao ijedno njegovo slovo, a kamoli prisustvovao jučerašnjoj konferenciji bilo bi mu jasno da sanacija ne košta pola miliona kako navodi u svom saopštenju koje obiluje lako dokazivim neistinama. Stoga se nadamo da će pročitati sledeće što je istovremeno i sastavni dio krivične prijave koju će uskoro primiti nakon što bude dostavljena specijalnom državnom tužiocu", kazali su iz CZIP-a.

Tvrde da iz pomenute sume, pored same sanacije, obezbjeđena su sredstva za realizaciju drugih aktivnosti koje obuhvataju čak 4 iz Akcionog plana za Poglavlje 27.

"Nabavka Pumpe 31, u saradnji sa firmom iz Sjeverne Makedonije koja je ujedno i vršila izradu pumpe Djerane u iznosu od 100 hiljada eura; Nabavka bagera marke Volvo koji će biti predat upravljaču za potrebe obnova nasipa u iznosu od oko 160 hiljada eura; Izrada geodetske podloge u iznosu 92 hiljada eura od čega se iz ovog granta pokriva oko 70 hiljada i po prvi put vrše ovako složena snimanja jer je solana dobrim dijelom i lokalitet pod vodom; Izrada projektne dokumentacije za sanaciju u iznosu od oko 22 hiljade eura; Potrebna geološka mjerenja trpljenja tereta mašina na nasipima u iznosu od oko 9 hiljada eura", navodi se u saopštenju.

"U vezi sa navodima da je smisleno odabrati državnu kompaniju da izvodi sanacione radove, apsolutno smo saglasni, samo što zahvaljujući direktoru Bulatoviću, još uvijek nismo došli do faze da biramo izvođača radova. Da bi došli do toga, on kao upravljač treba da podnese zahtjev za sanaciju ka Agenciji za zaštitu životne sredine, a ona potom da izda dozvolu", naglašavaju iz Centra.

Ističu da se izvođač može birati zajedničkim dogovorom, tek nakon toga.

Kako kažu, "mi sa tim nemamo nikakav problem, već izgleda direktor, jer isti nikada nije tražio niti pismenim niti usmenim putem uvid u bilo kakve finansijske konstrukcije projekta, ma šta to značilo, niti je ikada odbio potpisivanje zahtjeva za sanaciju. Naprotiv, 10. oktobra na zajedničkom sastanku sa ministarkom Novaković-Đurović saglasio se da će isti potpisati u što skorijem roku".

Smatraju da sve tvrdnje treba potkrijepiti dokazima, pa pozivaju direktora Bulatovića da medijima dostavi bilo koji dopis kojim dokazuje da CZIP osporava uvid u finansije ili odbija da angažuje kompaniju DOO Zaštita prostora.

Naglašavaju da je, "potpuno je nebitno koja firma će vršiti sanaciju. Najvažnija je priroda i blagovremena sanacija Ulcinjske solane za koju je ove godine kasno".

"Postavlja se opravdano pitanje, šta je direktor Bulatović zapravo čekao do sada i zašto nemamo sanirane bentove kada oni, po procjeni koju daje, koštaju svega 8 hiljada eura, a prihodovao je milion ove godine. Zašto direktor Bulatović dolazi sa ovim procjenama pred kišnu sezonu, kada izvođenje radova nije moguće, pritom opstruirajući sanaciju iniciranu sa naše strane pola godine unaprijed", navode iz CZIP-a.

Kako kažu, "kakav je to direktor Bulatović menadžer i upravljač, kada nije problematičnu situaciju na solani iskomunicirao sa ministarstvom na vrijeme, već stiče naknadnu pamet i dobija iznenadno nadahnuće za radom tek kada se pojavio projekat sanacije CZIP-a?".

Pitaju se gdje je bio direktor Bulatović, da na vrijeme upozori da je pumpa Đerane na izdisaju i da joj je potreban hitan remont u iznosu od 50 hiljada eura.

"Smatra li da i to može mađioničarskim trikom srediti za „5 eura“ kada pružimo ruku partnerstva? Gdje je bio direktor Bulatović kada mu je CZIP blagovremeno nudio pomoć za servis pumpne stanice 16 koju je dozvolio tek nakon što je jedna od njih prestala da radi?", pitaju u saopštenju.

Pitaju i "gdje je bio direktor Bulatović kada je ljetos na solani osvanula pustinja Atakama, propala sezona gniježđenja baš kao i ona sa pelikanima na Skadarskom jezeru, jer nije omogućio adekvatno upravljanje vodama?".

"Žao nam je što zbog svega gore navedenog trpi priroda. U nama i sada imate partnere, ne samo vi već i svi budući direktori i upravljači jer ste prolazni na tim funkcijama, a priroda je vječna", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније