Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V./A.M. ]

07. 10. 2022. 06:40 >> 15:17

KORAMAZ ZA PORTAL

Međunarodna saradnja ključna u borbi protiv trgovine ljudima

Načelnik Odjeljenja za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske Koramaz Osman kazao je da je za efikasniju borbu protiv trgovine ljudima neophodna saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou. On je u razgovoru za Portal RTCG istakao da bi podizanje svijesti i unapređenje znanja domaćih i međunarodnih partnera o fenomenu trgovine ljudima u cjelini donijelo veliku korist.

Koramaz je naveo da je u okviru efikasnije borbe protiv trgovine ljudima važno održavanje okruglih stolova uz učešće oficira za vezu iz različitih zemalja radi razmjene znanja i iskustava.

  • Šta mislite o saradnji Turske i Crne Gore u oblasti vladavine prava?

- Trgovina ljudima je transnacionalni zločin, ali ima i potencijal da bude izvršen unutar nacionalnih granica određene zemlje. U tom smislu, saradnja na nacionalnom i međunarodnom nivou je od vitalnog značaja za obezbjeđivanje efikasne borbe protiv trgovine ljudima. Predmetna saradnja ima nacionalnu dinamiku koja obuhvata širu javnost, organizacije civilnog društva i javne institucije, dok dobija posebnu dimenziju kada su u pitanju međunarodne institucije i organizacije. Moje lično mišljenje je da je podsticanje inicijativa za saradnju zasnovano na trenutnom statusu zemalja (npr. da su zemlje porijekla, tranzita i odredišta) od velike važnosti da bi se obezbijedila efikasnost akcija protiv trgovine ljudima u cjelini.

  • Da li mislite da postoji prilika za unapređenje zajedničkih policijskih istraga?

- Konvencija Savjeta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima je jedan od najznačajnijih i pionirskih međunarodnih instrumenata koji sadrži razrađene odredbe o trgovini ljudima. Ta Konvencija naglašava važnost međunarodne saradnje kako bi se osigurala prevencija i suzbijanje trgovine ljudima i da se postavi konkretan temelj za efikasnu istragu i krivično gonjenje. S tim u vezi, za efikasniju istragu i procesuiranje krivičnog djela trgovine ljudima, od velike je važnosti razvijanje saradnje radu pravnoe pomoći u pogledu zahtjeva za informacijama i dokumentima.

Smatram da bi veliku korist donio doprinos unapređenju istražnih i faza krivičnog gonjenja u borbi protiv trgovine ljudima, te promovisanje saradnje između sistema za borbu protiv trgovine ljudima i zaštite djece i jačanje prevencije eksploatacije i zlostavljanja djece.  Takođe i promovisanje aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, kao i podizanje svijesti i unapređenje znanja domaćih i međunarodnih partnera o fenomenu trgovine ljudima u cjelini.

  • Koje akcije se mogu preduzeti na regionalnom nivou u borbi protiv trgovine ljudima?

- Da bi se obezbijedila efikasna borba protiv ovog krivičnog djela, prije svega, potrebno je precizno analizirati konceptualni okvir krivičnog djela, te identifikovati ko, protiv koga i kojim metodama se ono čini. Što se tiče trgovaca ljudima za koje je utvrđeno da djeluju u Turskoj, oni imaju međunarodne veze i dio su obavještajnih podataka iz stranih zemalja, službe bezbjednosti zajednički organizuju operacije.

U okviru efikasnije borbe protiv trgovine ljudima, važno je održavanje okruglih stolova uz učešće oficira za vezu iz različitih zemalja radi razmjene znanja i iskustava iz ove oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније