Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [  I. P. ]

21. 09. 2022. 11:57 >> 11:53

BRAJOVIĆ SMATRA

Snažni laboratorijski kapaciteti okosnica stabilnog zdravstva

Snažni laboratorijski kapaciteti okosnica su stabilnog i bezbjednog zdravstvenog sistema, kazala je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa kancelarijom SZO organizovalo u Beranama, regionalni sastanak sa tematskim fokusom na jačanje laboratorijskih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana za dijagnostiku hantavirusa.

“Šefica Kancelarije SZO Mina Brajović istakla je da su snažni laboratorijski kapaciteti okosnica stabilnog i bezbjednog zdravstvenog sistema i pretpostavka implementacije obaveza definisanih IHR-om”, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ona je podsjetila da je hanta virus prepoznat još 2017. godine na tehničkom sastanku sa SZO zvaničnicima, kao prioritetni patogen za unapređenje laboratorijskih kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana.

Brajović je zaključila da, u tom smislu, tehničke konsultacije predstavljaju priliku za produbljuvanjem znanja i praktičnih vještina o molekularnim dijagnostičkim metodama, ali i znanja za procjenu rizika i sagledavanje postupanja u cilju promocije bio bezbjednosti u laboratorijama.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Elvis Omeragić kazao je da bez dobro razvijenih laboratorijskih kapaciteta nije moguće odgovoriti mnogim izazovima koje, kako je rekao, vrlo često postavljaju infektivni agensi.

Prema riječima Omeragića, bez razvijene dijagnostike, nemoguće je detektovati uzrok infektivnih oboljenja.

On je dodao da je time spriječeno i pravovremeno i brzo reagovanje cjelokupnog zdravstvenog sistema u smislu tretmana pojedinih pacijenata, ali i implementacije kontrolnih i preventivnih mjera koje bi dovele do ograničavanja i prekida daljeg širenja bolesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније