Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

I. P.

17. 08. 2022. 20:44 >> 20:42
3

PRAVNICI I NVO AKTIVISTI

Propuštena šansa za uspostavljanje vladavine prava u CG

Neizglasavanjem četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika propuštena je šansa za nastavak reformi u pravosuđu i uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori, smatraju pravnici i nevladini aktivisti. Izostanak imenovanja u sudstvu, kako su poručili iz Evropske komisije imaće, kažu, zabrinjavajući uticaj na funkcionisanje crnogorskog pravosuđa i u konačnom na njegovu sposobnost da isporuči pravdu.

Prilog: Biljana Rovčanin, TVCG

Vijest da crnogorski Parlament nije izabrao četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika zabrinula je Evropsku komisiju, kazala je portparolka te institucije Ana Pisonero Hernandez jer će to, kako je istakla, uticati na funkcionisanje pravosuđa ali i isporučivanje pravde.

S druge strane, glasanje u parlamentu nije iznenadilo advokata Veselina Radulovića. Političari su kaže još jednom pokazali da im uspostavlajnje vladavine prava nije prioritet.

"To njima nije u ličnom interesu jer bi veliki broj tih političkih partija i lidera u sistemu vladavine prava došao pod udarom odgovornosti pa čak i krivične odgovornosti. Oni s ovim pitanjem i nizom drugih otvoreno trguju, ucjenjuju i jasno pokazuju da im je jedini cilj njihov lični i partijski interes o javnom interesu su odavno prestali da vode računa", kazao je advokat Veselin Radulović.

Da je neizglasavanjem članova Sudskog savjeta, Evropskoj uniji ali i građanima poslata loša poruka, smatraju i u Građanskoj alijansi.

"Ne treba da te obaveze samo radimo zbog EU nego i zbog nas samih da bi stavrali institucije koje funkcionišu i po ko zna koji put se pokazalo da je neophodan veći dijalog između aktera na političkoj sceni", kazao je Pavle Ćupić iz NVO Građanska alijansa.

A oni će za mjesec imati ponovo priliku da glasaju o ista četiri člana Sudskog savjeta. Za izbor u drugom krugu biće neophodna tropetinska podrška. Izjašnjavanje u drugom krugu, međutim, komplikuje činjenica da će poslanici za dva dana odlučivati o sudbini Vlade, pa će od tog raspleta zavisiti i da li će se o izboru članova Sudskog savjeta glasati za mjesec ili će to pitanje čekati formiranje nove skupštinske većine ili pak konstituisanje novog saziva parlamenta poslije izbora.
I dok Evropska komisija očekuje da aktuelna politička dešavanja neće dalje odlagati sprovođenje reformi, sagovornici TVCG u to nisu sigurni.

"Da li će kandidati dobiti tropetinsku većinu to je pitanje jer mi ne znamo šta će da se desi u petak i kako će sve to da se reflektuje na razne događaje koje slijede nakon toga", dodao je Ćupić.

"Ja očekujem da i tom krugu imamo trgovine, ucjene i partijska uslovljavanja", kazao je Radulović.

Neizvjesno je da li će u tom krugu neko biti izabran. Ukoliko se ni u drugom krugu niko ne izabere, sve se vraće na početak i raspisivanje novog oglasa. A upravo tu može i nastati problem, kažu sagovornici TVCG, jer je pitanje koliko će profesionalaca biti spremno da se više prijavljuje na nove konkurse, jer su im kako tvrde političari do sada jasno poručili da u pravosuđu mjesta ima samo za one s partijskom knjižicom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније