Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

04. 08. 2022. 19:30 >> 06:56
26

JOANIKIJE

"Ako neko hoće da ospori Temeljni ugovor borićemo se za svoja prava"

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni mijenjati osim u saglasnosti obje strane, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dodao da će se crkva boriti za svoja prava ako neko bude htio da ga ospori.

"Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog svijeta već Isus Hrist ali u ovom svijetu je dobro da se urede odnosi između crkve i države naročito kada imamo u vidu da su crkva i država odvojene, kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom", kazao je mitropolit Joanikije u emisiji "Intervju" na TVCG.

On je dodao da je uvijek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti poput Temeljnog govora države Crne Gore i SPC.

"Nacrt ugovora je crkva dostavila 2012. godine, ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. godine, koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore", kazao je Joanikije.

On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temljnog ugovora a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.

"Usvojene su neke primjedbe jer mora biti dogovora dvije strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko pimjedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na ugovoru smatram da poslije ovog dogovora tekst nije trebalo više mijenjati", kazao je Joanikije.

Mitropolit je, komentarišući primjedbe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kazao da se oni nijesu oglašavali povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Oni se nijesu oglašavali kada je vlast sa zlom namjerom bila pripremila sve da na taj način oduzme sve svetinje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama srpske crkve u Crnoj Gori. Kako se tada nije oglasila?", kazao je Joanikije.

Na konstatacije koje se mogu čuti u javosti da se potpisivanjem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu mitropolit je kazao: "To su notorne laži i manipulacije". 

On ističe da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje djeluju u Crnoj Gori.

"Sva imovina unešena je u Katastar Crne Gore. To je crkvena imovina ali zakoni Crne Gore se odnose na tu našu imovinu. Mi smo vlasnici imovine kao i svi ostali vlasnici u Crnoj Gori", dodao je.

Joanikije je kazao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.

"Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC", kazao je.

On nije želio da komentariše konstatacije da je Temeljni ugovor sa SPC sastavljan u Beogradu i da se nije smio promijeniti ni zarez. Takve konstatacije je nazvao podmetanjima i dodao da je Temeljni ugovor urađen tako što su se dvije strane sastale i dogovorile oko svega.  

"Istina, pravnici mitropolija i ostalih eparhija SPC su imali glavnu inicijativu. Naš tekst je morao biti usvojen prvo na Svetom arhijerejskom sinodu a kasnije je dorađivan u dijalogu između vlade i SPC", kazao je Joanikije.

Na pitanje "zašto je patrijarh Porfirije tražio da se ugovor potpiše tiho", Joanikije je kazao da je stav crkve bio da se tom događaju ne treba pridavati veći značaj nego on stvarno ima.

"Mi tim dokumentom nijesmo dobili ništa više nego što nam je to obezbijeđeno Ustavom i zakonima Crne Gore. To je dokument koji izražava dobru volju dvije strane o međusobnoj saradnji a nje svakako mora biti", kazao je.

Ipak, kako je dodao, sada crkva sada ima pravo da traži nepravilno oduzetu imovinu.

"Donešen je zakon koji nas kao najveće vlasnike imovine isključuje iz tog prava vraćanja naše zemlje", kazao je mitropolit.

Na informaciju koja se pojavila u medijima da SPC na području Valdanosa planira da gradi određene objekte dok su iz resornog ministarstva kazali da taj prostor ispunjava kriterijume za privremenu zaštitu i da će se samim tim i zahtjevi crkve da gradi na tom području isključiti, mitropolit Joanikije je kazao da se ranije bavio tim pitanjem u smislu vraćanja nepravilno oduzete imovine, i dodao da će se time dalje baviti novi vladika budimljansko-nikšićki Metodije.

Evetualno osporavanje Temeljnog ugovora Joanikije je nazvao nasiljem nad crkvom.

"Ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni mijenjati osim u saglasnosti obje strane. Ne znam za mogućnost jednostranog raskida ugovora. Mi smo otvoreni za sve ali mislim da je na to pitanje stavljena tačka. Neće se ništa suštinski promijeniti, imao Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji nije idealan ali je prihvatljiv, Temeljni ugovor koji nije idealan ali je prihvatljiv. Mislim da je tim položaj SPC u Crnoj Gori riješen. Ako neko to hoće da ospori mi ćemo se boriti za svoja prava kao i do sada", kazao je Joanikije.

Mitropolit smatra da se usvajanjem ugovora doprinijelo mnogo da se podjele u crnogorskom društvu počnu rješavati.

"Naravno, neće se sve riješiti takvim dokumentom ali SPC i njeni vjernici su bili diskriminisani jer su druge vjerske zajednice imale ugovore a samo SPC nije", kazao je. 

Mitropolit smatra da je blo mnogo uplitanja politike i dodao je da mu je dorago što, kako je kazao, crkva neće više moći da bude predmet političkog potkusurivanja.

"Mi se nikada nijesmo bavili stranačkom politikom, sada smo riješili neke ključne stvari i sada možemo da se više posvetimo svom ključnom poslu. Onog momenta kada smo bili diskriminisani i obspravljeni u sopstvenoj državi morali smo izaći na ulice, to je moralo imati svoje političke posljedice i one su vidljive. Mi smo pozvali narod da životima brani svoje svetinje i dostojanstvo i tada se dogodio narod. Uspjeli smo da odbranimo crkvu a to je imalo i političke posljedice. Daljeg uplitanja u politiku nije bilo", kazao je Joanikije.

On je naveo da je njegova izjava da je Crnu Goru "zahvatio ustašluk" pogrešno protumačena.

Istakao je da vjeruje da će crkva obnoviti kapelu na Lovćenu i dodao da niko nije govorio o rušenju mauzoleja.

"Mi ne možemo da se odreknemo Njegoševog amaneta. Za crkvu je to važna stvar. Prvo ćemo da povedemo dijalog sa svima, i onima koji drugačije misle. Ja ne mogu reći da li je to prioritet za Crnu Goru, o tome će da misli vlada ali je za crkvu to važna stvar. Naravno da ću insistirati na tome", kazao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o nedavno održanom parastosu Draži Mihajloviću, mitropolit je kazao da u tome ne vidi ništa sporno.

"Kako ko god mislio o Draži Mihajloviću, ja poštujem svačije pravo na mišljenje ali on je pravoslavni hrišćanin, nikada se nije odrekao vjere i ima pravo na parastos a parastos u Grblju su organizovali potomci onih koji su bili vojnici Draže Mihajlovića", zaključio je Joanikije.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније