Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

03. 08. 2022. 11:38 >> 11:35
2

"VLADA ODBACILA UPOZORENJA"

HRA: Neozbiljan pristup primjedbama na ugovor sa SPC

Kabinet premijera Dritana Abazovića je primjedbama na ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom pristupio jednako neozbiljno kao i njegovom sačinjavanju, ocijenili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je usvajanje ovakvog teksta ugovora u najmanju ruku neodgovorno.

Iz HRA su u saopštenju naveli da je Abazovićev kabinet izrazio iznenađenje zbog interesovanja javnosti za ugovor, iako se radi o ugovoru sa daleko najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori, sa velikim političkim uticajem, a ugovor je izazvao i proteste i potpisivanje peticije građana.

HRA je, kako su naveli, analizom i komentarima na predlog ugovora pokušala da doprinese da se to pitanje vrati u okvire pravne rasprave, da bi se, pored ostalog, spustile tenzije u društvu.

„Poslije svega, stav Kabineta da odbije sve stručne primjedbe na neusaglašenost ugovornih odredbi s pravnim poretkom, sažima se u sljedećem: Temeljni ugovor će se zaključiti bez izmjena, jer se radi o „formalno-pravno marginalnom pitanju“, a njegove odredbe posle može da poništava sud““, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da je tačno da odredbe mogu da se ponište.

Kako su kazali, i zakon o odlaganju redovnih izbora je poništio Ustavni sud, iako je Vlada istog premijera prethodno odbacila upozorenja da je neustavan.

„Ali je, takođe, tačno da se podjele koje izaziva ugovor, s ovako lošim tekstom, mogu samo produbiti“, upozorili su iz HRA.

Kako su naveli, vezanost Vlade Ustavom i zakonom prilikom zaključenja ugovora i drugih radnji je temeljno pitanje vladavine prava, odnosno podjele vlasti u državi, i ni u kom slučaju nije marginalno.

Iz HRA su rekli da se mora postaviti pitanje odgovornosti i motiva vlade, koja odbija blagovremena stručna pravna upozorenja u pogledu akata koje donosi.

Kabinet Abazovića, kako su kazali, nije uopšte odgovorio na polovinu njihovih primjedbi, uključujući dvije, koje su uvrstili u posebno sporne, da se vjersko obrazovanje predviđa drugačije od važećih zakona i da se ugovorom ograničava pravo na obraćanje sudu u postupku donošenja odluka disciplinske prirode.

Iz HRA su kazali da su oni odgovori koji su dati u najmanju ruku neodređeni, a neki i otvoreno neozbiljni.

Oni su naveli da nije objašnjeno kojim je to zakonom SPC dobila javna ovlašćenja i koja.

Iz HRA su pojasnili da Vlada takva ovlašćenja ne može uspostavljati ugovorom.

Kako su dodali, nijedan od ugovora zaključenih sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori ne jemči javnopravna ovlašćenja.

„O nezakonitoj zabrani preduzimanja bezbjednosnih mjera u prostorima u vlasništvu SPC bez „prethodnog odobrenja“ crkvenih vlasti, Kabinet je rekao da je „smisao“ odredbe u tome da vjerska zajednica bude samo „obaviještena“ o mjerama“, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli iz HRA, iz Kabineta su rekli da bi to u praksi podrazumijevalo i „naknadno obavještenje“, a da bi drugačije tumačenje bilo protivno prinudnim propisima i takva odredba bi bila ništava.

„I kolega (Andrej) Bracanović, čije komentare je Kabinet takođe ignorisao, rekao je da je taj termin iz ugovora „donekle opravdano kritikovan“ i „nedovoljno precizan““, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su pitali zašto onda termin nije izmijenjen, umjesto da se neozbiljno pretpostavlja da će u praksi riječi „prethodno odobrenje“ značiti „naknadno obavještenje“.

„HRA će nastaviti da insistira na pravu javnosti da kritikuje rad Vlade u cilju uspostavljanja vladavine prava, bez obzira na rečito omalovažavanje našeg doprinosa od vrha Vlade i uprkos pritiscima kojima smo izloženi zbog naših kritika“, poručili su iz te NVO.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније