Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

24. 07. 2022. 14:26 >> 14:24
1

ŽENSKI KLUB SKUPŠTINE CG

Marković da se izvini ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice

Potpredsjednice Ženskog kluba Skupštine i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost pozvale su advokata Velibora Markovića da se izvini ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice koje je vrijeđao, nanoseći im ozbiljnu štetu i pomažući razvijanje stereotipa koji ne dozvoljavaju progres crnogorskog društva.

Kopredsjednice Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić, rekle su da je nemio događaj vezan za sastav komisije za analizu Temeljnog ugovora suštinski otkrio nespremnost crnogorske zajednice da bude društvo jednakih i ravnopravnih.

U zajedničkom saopštenju Bošnjak, Pavićević i Jelušić ocjenjuje se da borba za takvo društvo često podrazumijeva nepristajanje na ono što degradira grupe i pojedince, druge i drugačije, žene i muškarce.

"Za tu osobenu formu lustracije su se opredijelile predložene članice komisije za analizu Temeljnog ugovora, dekanka Pravnoga fakulteta Aneta Spaić i izvršna direktorka nevladine ogranizacije HRA Tea Gorjanc Prelević", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Spaić i Gorjanc Prelević, ne osporavajući ni u jednom trenutku stručnost i profesionlane kompetencije Markovića, svoj rad u timu uslovile Markovićevim izlaskom iz njega, zbog prethodnih stavova i kršenja ljudskih prava.

"Javna riječ jeste ubojito sredstvo, posebno kada stiže sa pozicija moći i struke. Nažalost, advokat Velibor Marković je javno izricao i potpisivao društveno neprihvatljive diskriminatorne stavove o ženama i LGBTIQ+ osobama", ističe se u saopštenju.

Navodi se da od toga po pravilu počinje „crtanje meta“.

"Pa već ovih dana svjedočimo porastu homofobije i govora mržnje prema ženama i to u svim formama. Zbog toga ljudi na pozicijama moći – političke ili stručne - moraju biti korifeji ljudskih prava", ističe se u saopštenju.

Navodi se da borba za rodnu jednakost i proklamovana nulta tolerancija prema nasilju nad ženama počinje i završava na terenu vrijednosti.

Ocjenjuje se da društvo koje uspije da se izbori sa stereotipima i okamenjenim rodnim podjelama spremno je da bude zajednica slobodnih građana/ki.

"To je zakonom teško potpuno urediti, ako ne postoji hrabrost i spremnost društveno vidljivih pojedinaca da se za to bore, čak i po cijenu da budu u spirali daljeg nasilja i govora mržnje", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da bi pristajanjem na saradnju, Gorjanc-Prelević i Spajić indirektno stale iza onoga što zagovara Marković, a to nijesu htjele, što je dalje podrazumijevalo i upravo podrazumijeva tešku medijsku harangu i još neumoljiviji govor mržnje i ličnih uvreda, posebno na društvenim mrežama.

Navodi se da niko nema prava da osporava ni pravo advokata Markovića na drukčije vrijednosne, političke i ideološke stavove.

"Međutim, kada su ti vrijednosni stavovi zapravo govor mržnje, obezvređivanja i prijetnji, svaka žena i pripadnik/ca LGBTIQ+ zajednice, ima pravo da sopstvenim stavom traži lustraciju", ističe se u saopštenju.

Naglađava se da je u ovom slučaju to riješenost da se ne sarađuje sa onima koji ponižavaju, rodno i seksualno diskriminišu, jer iz toga uviijek proizlazi represija.

"Tome, nažalost, svjedočimo i ovih dana sa crtanjem nacističkih simbola, kao i protekle godine u kojoj su se dogodila čak četiri femicida", upozorava se u saopštenju.

Ukazuje se da je činjenica da javno izneseni stavovi Markovića impliciraju protjerivanje žena sa javne scene u kome u kojem ionako dominiraju muškarci, kao i stvaranje predrasuda koje dugoročno znače društveno zaostajanje, pa čak i kada je u pitanju EU integracija.

"Ne sporeći dugoročni značaj bilo kojeg ugovora sa vjerskim zajednicama, ovo prvo pitanje je mnogo značajnije za društveni kapital zajednice i da je sreće upravo bismo se njime bavili", smatraju Bošnjak, Pavićević i Jelušić.

One su istakla da kao pojedinke, koje u ovom trenutku stoje i na čelu kluba i odbora koji se bave rodnim pitanjima u zakonodavnoj grani vlasti, upozoravamo da u crnogorskom društvu nastavlja da se stvara opasna paradigma ponašanja prema ženama, koja podstiče njihovo potcjenjivanje i ponižavanje, pa ga čak čini i poželjnim.

Bošnjak, Pavićević i Jelušić pozvale su Markovića da se izvini svim ženama i pripadnicima/cama LGBTIQ+ zajednice koje je vrijeđao, nanoseći im ozbiljnu štetu u javnosti i pomažući razvijanje stereotipa koji ne dozvoljavaju progres crnogorskog društva.

One smatraju da je potrebno i izvinjenje crnogorskoj javnosti, kako bi onima koji podržavaju njegove stavove (i već su spremni da ih militantno demonstriraju) svojim činom pokazao da oni nijesu primjereni i da sa njima ne treba da se identifikuje nijedan građanin/ka Crne Gore.

"Time bi potvrdio da visoki stručni kvaliteti mogu i moraju da idu uporedo sa najvišim vrijednosnim stavovima i spremnošću poštovanja ljudskih prava u punom kapacitetu", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније