Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

24. 07. 2022. 10:15 >> 10:12

NVO JUVENTAS

"Napad na LGBTIQ centar je napad na našu cijelu zajednicu"

NVO Juventas, organizacija koja već 11 godina uspješno vodi LGBTIQ centar u Glavnom gradu Podgorica, pozivala je nadležne institucije da hitno procesuiraju počinioce jučerašnjeg napada, te da javno osude ovaj događaj.

Podsjećamo da su juče od 19:00 i 20:00 nepoznate osobe na prostorijima LGBTIQ Drop in centra u Podgorici crvenom bojom napisali "Smrt pederima" i prekrižili naziv Gej strejt saveza u crnogorskim školama "GaSS", dok su istu poruku ispisali na zidu LGBTIQ centra i nacrtali nacistički simbol Svastiku, kukasti krst.

"Pozivamo i da se nadležni dodatno posvete rješavanjem uzroka koji su doveli do toga da se ovakav događaj u našem društvu može desiti. Napad na LGBTIQ Drop in centar je napad na cijelu našu zajednicu i na sve građanske vrijednosti u Crnoj Gori. Ovaj događaj ukazuje da uslijed izostanka snažne podrške ljudskim pravima, podizanja tenzija, nesigurnosti i polarizacije društva, raste nerazumijevanje građanskog koncepta, diskriminacija i nasilje u svim svojim oblicima", poručuju iz NVO Juventas.

Navode da su o događaju obavijestili kontakt policijskog službenika za rad sa LGBTIQ zajednicom u Glavnom gradu, a službenici Centra bezbjednosti Podgorica preduzeli su početne mjere i radnje na identifikaciji počinioca ovog krivičnog djela.

 "Juventas očekuje brzu reakciju tužilaštva, posebno iz razloga sto su verbalni incidenati koji se dešavaju u vanjskom prostoru LGBTIQ centra od strane prolaznika u značajnom porastu tokom proteklih godinu dana, te je jučerašnji slučaj drugi koji je prijavljen policiji tokom poslednjih 12 mjeseci", poručuju iz te NVO.

 

LGBTIQ drop in centar od 2011. godine mjesto je okupljanja LGBTIQ zajednice koje vodi Nvo Juventas u saradnji i uz podršku LGBTIQ Asocijacijom Queer Montenegro, Asocijacijom Spektra, Udruženjem LBTQ žena STANA i inicijativom "Montenegro Prajd" i u kojem je za 11 godina postojanja usluge podrške, savjetovanja, vršnjake edukacije i ostale programe, kroz rad samog centra kao i na terenu širom Crne Gore do sada dobilo oko 5000 LGBTIQ osoba.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније