Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2022. 14:38   >>  14:38 1

GI "21 MAJ"

"Marković ne može biti arbitar države"

Građanska inicijativa "21. maj" obratila se pismom predsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, i od njega zatražila da umjesto advokata Velibora Markovića u vladinu komisiju koja će se baviti provjerom/ocjenom usklađenosti usvojenog teksta Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa Ustavom i zakonima Crne Gore predloži neku drugu osobu.

"U ime Građanske inicijative "21. maj", društvenog pokreta građanki i građana Crne Gore koji nepokolebljivo drže do ljudskih prava i sloboda i do demokratske, sekularne, evroatlantske, antifašističke, multietničke i multikonfesionalne Crne Gore pismo Abazoviću je uputio Ljubomir Filipović, izvršni koordinator Pokreta, i pozvao premijera da sa upućenim protestom upoznate ostale članove i članice Vlade", naveli su u saopštenju.

Kako kažu, smatraju da je obaveza i odgovornost svake demokratske Vlade da na bilo koji način ne podržava hegemonizam, pa i lični u odnosu na druge, niti da nagrađuje i afirmiše homofobni i jezik mržnje prema ženama.

"Gospodin Marković je otvoreno isticao i iskazivao mizoginiju i homofobiju i uvjereni smo da ga to isključuje iz mogućnosti imenovanja u zvanična vladina radna tijela kojima se navodno kane riješiti ozbiljni društveni problemi i pomoći prevazilaženje nerazumijevanja i podjela.

Dodatno, gospodin Marković nikada nije krio svoju punu podršku ranijim i postojećim strukturama u SPC u Crnoj Gori i otvoreno se legitimisao, ne toliko kao stručnjak koji može i želi pomoći prevazilaženju određenih pitanja, već više kao veoma pristrasna strana koju je i zvanično angažovala SPC.

Neshvatljivo je i nedopustivo da Vlada Crne Gore na mjesto arbitra imenuje osobu koju je jedna od strana u sporu (SPC) već i angažovala na istom poslu, navodi se između ostalog u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније