Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

21. 07. 2022. 07:48 >> 12:18
4

"CG BEZ PODJELA"

Projekat CKM-a: Svi u nošnjama, Romi u odijelima za komunalce

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je novi projekat “Crna Gora bez podjela”. Na fotografijama koje ilustruju projekat prikazani su mladi ljudi u narodnim nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, a ono što je neobično, ili čak uvredljivo, je da su Romi među svim jelecima, dimijama i zlatnim tokama, obučeni u odijelo radnika komunalnog preduzeća.

Romska kultura sadrži brojne elemente kulture zemalja kroz koje su prolazili vjekovima i nije nešto što može stati u jednu narandžastu majicu. Naprotiv, njihova nošnja slikovito prikazuje njihov život koji obiluje šarenim bojama, cvjetovima, narukvicama.

Crna Gora decenijama radi na inkluziji Roma i Egipćana, slavi svaku njihovu diplomu i zaposlenje na funkcijama. Njihova tradicija i kultura dio su sa kojim se cjelokupno stanovništvo saživljava kroz muziku, igru i pjesmu folklornih društava, fotografije i umjetničke slike. 

Iz CKM-a su u saopštenju za medije naveli da im je želja bila da kroz kampanju doprinesu da se kod građana podigne svijest o prevazilaženju međusobnih podjela koje su duboko puštile korijene.

"Kada su u pitanju podjele naše društvo je dostiglo vrhunac. One su prisutne na svakom koraku u svim porama društva. Kao zajednica ništa ne preduzimamo na njihovom prevazilaženju čak šta više svakodnevno doprinosimo na širenju međusobne mržnje što nam u krajnjem neće donijeti ništa dobro.  U koliko kao društvo želimo napredak moramo raditi na prevazilaženju međusobnih podjela naročito onih po vjerskoj, nacionalnoj i partiskoj pripadnosti", kazali su u CKM-u prikazujući svoj projekat.

Sve bi bilo u redu da se Romi svakodnevno ne suočavaju sa preprekama i diskriminacijom, a uprkos svemu uspjeli su da sačuvaju svoj jezik, nošnju i neke od običaja koje i danas njeguju.

Danas nošnja nije više originalna, jer su tokom vjekovnih migracija usvojili neke elemente drugih društvenih zajednica.

Cvijeće i crvena boja obilježja su tradicionalne odjeće Roma širom Istoka, od Indije i Irana pa sve do Balkana. Crvena je značajna boja koja je vidljiva u obredima vjenčanja, ali nije simbol ljubavi, kao što se to govori u poetskim opisima Roma, već je simbol pojedinačne žrtve za kolektivno blagostanje.

Romska tradicionalna nošnja muslimanskih Roma su dimije ili šalvare.

Radnici komulanih preduzeća pošteno zarađuju svoj hljeb i to nije posao koji rade samo Romi. Godine truda da se poveća stepen obrazovanja u toj zajednici i da ih vidimo u učionicama, ministarstvima i ljekarskim mantilima padaju u vodu kada ih, u želji da ih “pomiri sa svima”, neko ukalupi i ne pokaže poštovanje prema njihovoj bogatoj kulturi i istoriji.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније