Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

06. 06. 2022. 20:15 >> 06:14

PEJOVIĆ SAOPŠTILA

Dugovi FZO-a oko 50 miliona eura

V.d. direktorica Fonda za zdravstvo Vukosava Pejović saopštila je u emisiji "Naglas" na TVCG, da trenutna dugovanja te ustanove iznose oko 50 miliona eura. U emisiji je poručeno i da su potrebna veća izdvajanja države za zdravstvo.

V.d. direktorica Fonda za zdravstvo navela je i da se dugovanja te ustanove gomilaju godinama, a najviše su tome doprinijeli potrošnja ljekova i pandemija.

“Prema podacima mi smo na 31.12. 2021. imali 65 miliona iskazanih dugovanja”, navela je ona.

Već u januaru, kako kaže, 16 i po miliona je isplaćeno, pa su obaveze umanjene.

“Na kraju marta obaveze prema zdravstvenim ustanovama iznosile su 15 miliona i 300 hiljada eura, a prema dobavljačima 10 miliona i 464 eura”, navela je Pejović.

Trenutna ukupna dugovanja FZO je, kako ističe, nemoguće saopštiti zbog toga što neke obaveze prispjevaju na 60 ili 90 dana.

“Ali trenutna dugovanja se sigurno kreću oko 50-ak miliona eura. Toliko bi nam trebalo da razdužimo sva dugovanja”, saopštila je Pejović.

Čirgić: Na kraju mog mandata dug je bio 39,7 miliona

Bivši direktor FZO Sead Čirgić kaže da je na početku njegovog mandata na čelu te ustanove dug Fonda bio 39 miliona na kraju 39,7 miliona.

“Taj dug je rastao od 2009, jer se iz doprinosa nisu mogli pokrivati troškovi za zdravstvenu zaštitu”, kazao je Čirgić.

Na pitanje ko je odgovoran za takvo stanje, Čirgić kaže da je riječ o sistemskom problemu.

Odović: Kako cijene ljekova skaču tako eksponencijalno?

Bivši državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović kaže da je u trezoru bilo oko 60 miliona kada je na vlast došla 42. Vlada, Zdravka Krivokapića.

“Kada smo pošli u trezoru smo ostavili 350 miliona eura”, naveo je Odović. "Što se Fonda tiče, velika promjena je nastala 2009.", naveo je Odović.

Kaže i da su budžetom za 2022. predviđena rekorda izdvajanja za Fond od 334 miliona eura.

Odović ističe i da je evidentiran veliki rast cijena ljekove iz godine u godinu, pa je za ovu godinu budžetom za te svrhe planirano 90 miliona eura.

“Do dana do današnjeg nismo dobili odgovor na pitanje kako cijene ljekova i izvajanja skaču tako eksponencijalno”, naveo je Odović.

Imamo najveću potrošnju antibiotika u Evropi

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kaže da su se problemi finansiranja Fonda gomilali godinama.

“Mi bez plana sve ove godina pravimo nacrte budžeta”, navela je Popović Samardžić i dodala da podaci koje imamo u zdravstvu, sami po sebi nijesu dobri.

“Mi lutamo, napamet pišemo budžete”, navela je Popović Samardžić.

Kao problem navela je i neracionalnu potrošnju ljekova. Navodi i da je Ministarstvo zdravlja moglo da donese protokole liječnjea.

“Pa ako to imate ne može vama neko da propisuje antibiotike tek tako. Imamo najveću potrošnju antibiotika u Evropi i imamo sagoreli kadar”, poručila je Popović Samardžić i dodala da imamo loše planiranje u zdravstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније