Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

02. 06. 2022. 13:55 >> 13:52
5

CEMI

Više od polovine građana nema stav o sadržaju temeljnog ugovora

Više od polovine crnogorskih građana nema stav o sadržini temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), dok svega 24 odsto smatra da ima prihvatljivu sadržinu i da ga nije potrebno mijenjati, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

To, kako su kazali iz te nevladine organizacije (NVO), ukazuje na potrebu za otvaranjem javne diskusije u kojoj će na transparentan način sve zainteresovane strane moći da daju komentare na tekst ugovora, a tokom koje će građani biti upoznati sa njegovom sadržinom i pravnim posljedicama pojedinih članova.

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

“Svaki peti ispitanik (22 odsto) izjavljuje da je donekle ili u potpunosti inforisan o sadržini temeljnog ugoovra sa SPC”, naveli su iz CEMI-ja.

Kako su naveli, svoju informisanog značajno bolje procjenjuju ispitanici srpske nacionalnosti i simpatizeri Demokratskog fronta (DF).

Navodi se da nije zabilježen konsenzus oko tajminga potpisivanja temeljnog ugovora i da je najučestaliji stav ispitanika da ne znaju da li i kad treba potpisati ugovor, odnosno njih 41 odsto, dok 27 odsto ispitanika smatra da je ugovor potrebno potpisati što prije.

“Da što prije treba potpisati ugovor smatra većina ispitivanih simpatizera DF-a i Demokrata, dok većina simpatizera Socijaldemokratske partije (SDP) smatra da ugovor ne treba potpisivati“, kazali su iz CEMI-ja.

Iz CEMI-ja su naveli da je stav da je ugovor potrebno potpisati što prije učestaliji na jugu Crne Gore, dok je u centralnom dijelu u odnosu na ostatak države češći odgovor da ugovor ne treba potpisivati.

„Odgovor da je ugovor potrebno što prije potpisati je značajno učestaliji kod starije populacije, 65 i više godina, u odnosu na druge uzrasne grupe“, kazali su iz CEMI-ja.

Primjetno je, kako su pojasnili iz te NVO, da odgovor zavisi od godina i što je osoba starija veća je vjerovatnoća da će imati stav da je potrebno da se ugovor potpiše odmah, a što je mlađa da je veća vjerovatnoća da će smatrati da ne treba potpisivati ugovor.

Navodi se da je uočena razlika u odnosu na tip naselja, pa je češći odogovor da je potrebno odmah potpisati ugovor kod stanovnika sela, u odnosu na gradove. Odgovor da ugovor treba potpisati što prije je dominantan kod ispitanika koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.

Na pitanje smatraju li da temeljni ugovor treba potpisati sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), 23 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok se 31 odsto protivi toj ideji.

“Ostalih 46 odsto ispitanika odbija da odgovori na ovo pitanje ili nema stav”, naveli su iz CEMI-ja.

Kako su kazali, odogovor “ne” dominantan je među ispitanicima koji se izjašnjavaju kao Srbi, među simpatizerima DF-a, Demokrata i buduće partije Milojka Spaića i Jakova Milatovića, dok je odogovor „da“ dominantan kod simpatizera SDP-a.

“Većina izjavljuje da ili nema stav ili ne želi da iskaže stav oko pitanja da li CPC treba dati ista prava kao i SPC, dok 12 odsto smatra da treba da dobije manja prava, devet odsto veća prava, a gotovo svaki peti ispitanik smatra da CPC treba da dobije ista prava koja ima SPC u Crnoj Gori”, rekli su iz CEMI-ja.

Većina ispitanika nema stav oko pitanja da li Vaseljenski patrijarh treba da se umiješa u pravoslavno crkveno pitanje u Crnoj Gori sa ciljem pomirenja pravoslavaca i uspostavljanja jedinstvene pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Njih 18 odsto smatra da treba, dok 30 odsto izjavljuje da ne treba. Među Pravoslavcima, procenti su sljedeći: treba da se umiješa – 23 odsto; ne treba da se umiješa - 34, ne zna 34, odbija da odogovori devet odsto”, dodali su iz CEMI-ja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније