Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

27. 05. 2022. 10:50 >> 13:17
1

PARTIJE REAGOVALE

"Jovanović i dalje simbol istine i pravde"

Političke patrtije ogolasile su se povodom obilježavanja 18 godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića.

Iz SNP-a je saopšteno da se i ovog 27. maja sa najvišim poštovanjem i tugom sjećaju svog saborca Duška Jovanovića, sa kojim su, kako kažu, dugo godina bili na istom putu pravde i istine, boreći se za pravednu i slobodnu Crnu Goru.

"Boli činjenica da ni danas, osamnaest godina kasnije, nema javno saopštene istine o tome ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pucao i zbog čega", poručuju iz SNP-a.

Jovanović je, kako kažu, i dalje simbol istine i pravde koje moraju biti promovisane kao osnovni postulati novinarske profesije, a novinari moraju imati elementarno korektne uslove za rad, kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike.

“Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodno izgovorenu riječ se davalo se mnogo. Duško je dao i svoj život. Potpuna sloboda medija dogodiće se onda kada se u potpunosti  razriješe slučajevi napada na novinare i kada nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića  stigne ruka pravde. Uvjereni smo da će se to desiti vrlo brzo”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bečić: Neprihvatljivo da slučaj nije rasvijetljen

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da je neprihvatljivo da ni nakon 18 godina nije rasvijetljeno ubistvo Jovanovića.

"Noprostivo i nedopustivo ne samo u odnosu na njegovu porodicu i uspomenu na pokojnog glavnog i odgovornog urednika Dana, već i prema našoj obavezi prevashodne zaštite novinara i njegovanja ustavne proklamacije na slobodu misli, savjesti i izražavanja. Oni koji su kreirali ambijent u kojem su, u najmanju ruku, prolazili nekažnjeno nalogodavci i izvršioci napada na imovinu medija, novinare i, u konačnom, ubistva jednog poslanika i novinara, nemaju pravo da sa pozicija odlučivanja opredjeljuju sudbinu države i njene budućnosti", napisao je Bečić na Tviteru.

Iako su "kako vrijeme protiče šanse za rasvjetljavanjem nalogodavaca i pozadine ubistva Duška Jovanovića sve manje izgledne", Bečić navodi da vjeruje i nada se da će do takvog epiloga ipak doći, "zarad Crne Gore, zacjeljenja njenih rana i zatvaranja bolnih poglavlja u istoriji na pravedan način".

DNP: Uložiti maksimum napora da se utvrde nalogodavci i izvršioci ubistva

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) treba da uloži maksimum napora kako bi se utvrdili nalogodavci i izvršioci ubistva bivšeg glavnog urednika lista Dan, Duška Jovanovića, kazali su iz Društva profesionalnih novinara (DPNCG).

Iz DPNCG rekli su da bez potpunog rasvjetljavanja ubistva Jovanovića ne može biti ni suštinskog napretka za rad novinara u Crnoj Gori, imajući u vidu posebno što je, kako su naveli, spirala nasilja intenzivirana prošle godine kada je zabilježeno 25 napada na novinare i medijske radnike.

“DPNCG očekuje od VDT-a da uloži maksimum napora, koji je i te kako potreban poslije 18 godina, kako bi se utvrdili nalogodavci i izvršioci zločina nad bivšim vlasnikom i glavnim urednikom lista Dan, Jovanovićem”, kaže se u saopštenju.

Iz DPNCG kazali su da žele da vjeruju da se ponovo neće iznevjeriti nada koju gaji sestra pokojnog Jovanovića nakon razgovora porodice sa vršiteljkom dužnosti vrhovne državne tužiteljke Majom Jovanović.

Kako su naveli, šverc duvana bio je u fokusu pisanja lista Dan, koji je temeljno pratio informacije o umješanosti pojedinaca u taj kriminalni posao.

“Očekujemo da se provjeri ima li propusta i ignorisanja činjenica od tužilaca koji su postupali u predmetu - sadašnji advokat Novak Ražnatović i tužiteljka Ljiljana Klikovac koja je zastupala optužnicu protiv jednog osuđenog Damira Mandića”, rekli su iz DPNCG.

Oni su podsjetili da je sadašnji advokat Hamid Ganjola tada bio istražni sudija, koji je vodio istragu.

“Ljudi koji su tada bili u policiji više nijesu na tim pozicijama i mogli bi svakako imati neka saznanja, a o odsustvu volje da se “prevrne svaki kamen države” svjedočio je i bivši načelnik policije koji je tada u tom sektoru bio ključan za istragu”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније