Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

21. 05. 2022. 10:04 >> 10:02

OMBUDSMAN

Reforme da budu bazirane na poštovanju ljudskih prava

Sve reforme, koje vode napretku crnogorskog drušva, moraju biti bazirane na poštovanju i zaštiti ljudskih prava da bi bile održive i efikasne, saopšteno je na sastanku crnogorskog ombudsmana Siniše Bjekovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

Kako je saopšteno iz institucije Ombudsmana, Bjeković je kazao da u Crnoj Gori i dalje ima dosta podjela, predrasuda, stigmi i stereotipa, koje opterećuju društvo.

Prema riječima Bjekovića, zadatak svih institucija sistema, kao i nezavisnih institucija, jeste suzbijanje tih pojava.

“Veoma je važno da vratimo mlade u fokus, da gradimo generacije sa novim standardima i ciljevima, kako bismo izbjegli matrice ponašanja zasnovane na podjelama“, naveo je Bjeković.

On je ukazao na važnost međunarodnih izvještaja u oblasti ljudskih prava i vladavine prava u Crnoj Gori, za nezavisan i realan pregled stanja stvari, navodeći primjer američkog State Departmenta.

Rajnke je, kako se navodi u saopštenju, iskazala poštovanje za rad Ombudsmana u Crnoj Gori, ukazujući na važnu ulogu u zagovaranju jednakih prava za sve građane.

„Primjećujemo vrlo pozitivan utisak koji ostavlja rad Ombudsmana u javnosti i ohrabrujemo dalje jačanje pozicije vaše institucije, koja ima centralnu i važnu ulogu u zaštiti i promociji ljudskih prava građana, kao temeljnim vrijednostima demokratskih društava“, kazala je Rajnke.

Ona smatra da je zaštita ljudskih prava i sloboda i dalje vrlo osjetljiva u zemljama regiona, kao i da treba unaprjeđivati razumijevanje i prihvatanje uloge ombudsmana od organa izvršne vlasti, prvenstveno u pogledu poštovanja upućenih preporuka, ukazivanja i mišljenja.

Navodi se da su sagovornici saglasni da su potrebne dodatne i kontinuirane aktivnosti za suzbijanje rasizma i da treba glasno govoriti o svim incidentima i negativnim primjerima, kojih je, kako se navodi, bilo u proteklom periodu.

“Saglasni su i da je potrebno raditi i na ujednačavanju prakse nadležnih organa u primjeni standarda ljudskih prava”, rekli su iz institucije Ombudsmana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније