Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 05. 2022. 14:26 >> 14:27
3

CEGAS TRAŽI REFORMU

Najviše državljanstava dodijeljeno u 2017. i 2021. 

Centar za građanske slobode (CEGAS), je više puta apelovao na nužnost mijenjanja Zakona o crnogorskom državljanstvu, kao i podzakonskih akata, uz obavezno postojanje usklađenosti tog Zakona sa Zakonom o strancima Crne Gore, kao i Zakona o registrima prebivališta i boravišta, jer taj postupak ukazuje više na izraz političke volje, nego na pravno utemeljenim propisima.

Najveći broj dodijeljenih crnogorskih državljanstava prijemom je zabilježen 2021.godine, sa ukupnim brojem od 743 državljanstva, a sa nešto manjim brojem bila je i 2017. godina, koja je brojala 732 pomenuta državljanstva.

"Susrijećući se sa stalnim donošenjem Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koji više pokazuju izraz političke volje, nego pravno utemeljene, CEGAS apeluje da što prije dođe do regulisanja seta Zakona, koja se vezuju za način dodjeljivanja crnogorskog državljanstva. Reforme u Zakonu o  crnogorskom državljanstvu, Zakonu o strancima, kao i Zakonu o registrima prebivališta i boravišta su nužne. Ne smije se dozvoliti da Vlada, sopstvenom voljom donosi podzakonska akta koja u temelju mijenjaju osnovne pravne odluke o načinu dodjeljivanja crnogorskog državljanstva, a da prethodno nije bilo javne rasprave, a onda ni prezentovanja pred matičnim odborima, kao i usaglašavanja sa istim", naglašavaju u CEGAS-u. 

U toj NVO podsjećaju, da su se Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom donosile iz godine u godinu (od 2008. pa sve do posljednje, kao najspornije, donešene 2022. godine, bez predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova). 

U saopštenju je data i tabela sticanja crnogorskog državljanstva prijemom od 1.01.2016.- 19.04.2022. (podaci dobijeni od Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, Ministartva unutrašnjih poslova Crne Gore) prema kojoj su 2016. dodijlejna 653, 2017. 732, 2018, 533, 2019, 522, 2020, 545, 2021, 743 i 2022. 324.

Kako navode, ne rijetko su se i izmjene ovakvih Odluka donosile i više puta tokom jedne godine. 

"Ova važna pitanja iziskuju široki dijalog zainteresovane javnosti kao i donosioca odluka", navode u CEGAS-u.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније