Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

06. 04. 2022. 17:44 >> 17:55
3

U NP SKADARSKO JEZERO

Registrovan ptičji grip kod divljih ptica u CG

Prisustvo virusa avijarne influence-ptičji grip-podtip H5N1 kod divljih ptica, potvrđeno je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede.

Kako navode, prema podacima OIE (Međunarodne organizacije za zdravlje životinja) tip virusa ptičijeg gripa H5N1, koji je potvrđen u Crnoj Gori, potvrđen je u brojnim evropskim zemljama, naročito u zemljama u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosni i Hercegovinu, Kosovo, Hrvatsku te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i kod nas.

Ističu da je avijarna influenca ptica (ptičji grip) je naročito opasna zarazna bolest životinja čiji način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave.
"Ukoliko dođe do oboljenja domaće živine, visoko patogeni sojevi u kratkom vremenskom roku izazivaju oboljenja i uginuća živine na gazdinstvu", navodi se u saopštenju.


Ističu da zbog rizika od prenošenja virusa sa divljih ptica na domaću živinu, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je donijela Rješenja kojim su utvrđene granice zaraženog, odnosno ugroženog područja i mjere koje će se sprovoditi u ovim područjima u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja ove zarazne bolesti.

"Zaraženim područjem se smatra područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice", navodi se u saopštenju.

Oni navode da je na snazi Naredba kojom je propisano obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objektima na gazdinstvu, te da tom naredbom osim zabrane držanja živine na otvorenom prostoru, propisane su i druge obaveze koje su dužni da sprovode držaoci živine radi zaštite živine i spriječavanja mogućeg prenosa virusa ptičjeg gripa sa divljih ptica.

Ističu da je u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.

 Preporuke držaocima živine:

- Onemoguće bilo kakav kontakt svoje živine sa divljim pticama tako što živinu treba držati u zatvorenim objektima sa mrežama na prozorima.

- U slučaju držanja živine u spoljnjim kavezima, kaveze pokriju i ograde žicom sa otvorima ne većim od 2 cm.

- Spriječe kontakt svoje živine sa ostalim domaćim životinjama.

- Živinu ne poje vodom sa otvorenog prostora (izburadi, lokvi, bara, kišnicom i sl.)

- Hranu za živinu drže u zatvorenom prostoru zaštićenu od bilo kakvog kontakta sa spoljnom sredinom ili drugim životinjama ili glodarim.

- Onemoguće nezaposlenima ulazak na farmu.

- Primjenjuju sistem držanja živine „sve unutra – sve van“.

- Nakon završetka držanja živine, objekat detaljno očiste, operu, dezinfikuju i izvrše deratizaciju i dezinsekciju prije sljedećeg useljenja u objekat.

- Đubre i prostirku odlažu na posebno određenom mjestu i zaštite ga od kontakta sa drugim životinjama.

- Redovno detaljno peru ruke, odjeću i obuću prije svakog ulaska u objekat sa živinom i nakon izlaska iz objekta.

- Nose čista zaštitna odijela i gumene čizme prilikom rada sa živinom.

- Ne uvode nove jedinke u postojeće jato.

- Ne kupuju nove životinje od neprovjerenih prodavaca i bez urednog Uvjerenja o zdravstvenom stanju.

- Ne posjećuju druge živinarske farme.

- Ne koriste opremu ili bilo kakva druga sredstva sa neke druge farme.

- Ne dozvoljavaju posjetiocima ulazak na farmu.

- Redovno kontaktiraju najbližu veterinarsku ambulantu u slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja živine i radi konsultovanja oko načina dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

- Pravilnik o mjerama za sprečavanje pojave, otkrivanje, suzbijanje i iskorijenjivanje avijarne influence, koji je objavljen u „Službenom listu“ Crne Gore br. 74/16, 01.12.2016. godine.

- Plan upravljanja kriznim situacijama u slučaju pojave avijarne influence živine, koji je objavljen u „Službenom listu“ Crne Gore br. 70/16, 09.11.2016. godine.

- Naredba o zabrani tranzita i uvoza pošiljki živine, ptica i proizvoda od živine i ptica radi sprečavanja unošenja visoko patogene avijarne influence, koja je obajvljena u „Službenom listu“ Crne Gore br. 74/16, 01.12.2016. godine.

 - Naredba o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru i sprovođenju mjera za sprečavanje pojave i širenja visoko patogene avijarne influence.

"Rizik od prenošenja bolesti smanjuje se na najmanju moguću mjeru, upravo poštovanjem datih preporuka, kao preventivnih mjera te apelujemo na vlasnike da se ponašaju sa pažnjom dobrog domaćina", ističu iz MPŠV.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove će svakodnevno pratiti situaciju na terenu i o tome će blagovremeno obavještavati javnost, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније