Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

11. 02. 2022. 10:36 >> 11:53

SPIČANOVIĆ POZVALA

Preispitati postupanje direktorice vrtića "Ljubica Popović"

Članica Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Tanja Spičanović poručila je da pozivaju nadležne organe da preispitaju postupanje direktorice Javne predškolske ustanove "Ljubica Popović" u slučaju planera te ustanove koji je objavljen, a u kom se, kako kaže, između ostalog, navode kao praznici neustavni „Dan Republike Srpske“, „Srpska nova godina“ i „Dan državnosti Srbije“, te da utvrde da li u njenom postupanju ima elemenata prekršajne i krivične odgovornosti.

"Direktorica Javne predškolske ustanove "Ljubica Popović" u Podgorici, odlučila je da vaspitačima kao dio redovnog pribora za rad, obezbijedi planere u kojima su upisani “neradni dani, državni i vjerski praznici", uključujući i “praznik” jednog entiteta Bosne i Hercegovine, koji je Ustavni sud te države u dva navrata proglasio neustavnim!", kazala je Spičanović.

Kako ističe Spićanović, nakon komentara mizoginog i uvredljivog sadržaja koje su plasirali direktor osnovne škole i profesorica muzičke kulture, nova manifestacija vrijednosnog urušavanja prosvjete dolazi iz vrtića.

"Zašto su vjerski praznici od značaja za rad jedne javne predškolske ustanove u sekularnoj državi?Zašto je dan kad se obilježava Nova godina po julijanskom kalendaru preimenovan u “Srpska Nova godina”? Da li su time povrijeđena vjerska prava pravoslavnih vjernika koji nijesu nacionalni Srbi? Zašto bi vaspitačima u javnoj ustanovi koja se finansira iz sredstava svih građana Crne Gore kao “orijentir u organizaciji posla” trebalo da posluže državni praznici Srbije i neustavni “praznici” entiteta susjedne države?", zapitala je ona.

Spičanović je pitala, imajući u vidu da Zakon o državnim i drugim praznicima jasno definiše koji se praznici obilježavaju u Crnoj Gori, da li je direktorica prekršila njegove odredbe i zloupotrijebila položaj u svrhu propagiranja političkih i religijskih uvjerenja.

"Da li su izdavanje, štampanje, distribucija i promet ove publikacije obavljeni u skladu s uslovima propisanim Zakonom o izdavačkoj djelatnosti? Ko je izdavač predmetne publikacije i na koji način je sproveden postupak njene nabavke?", zapitala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније